Svega je nekoliko ljudi na spomen čijeg će imena baš svaki barmen sniziti glas, kimnuti glavom i reći: “A da, on je legenda.” Jedan od njih je Charles Schumann. Još je manje barmena čiji lik poznaje i publika koja nema veze s koktelima i miksologijom. Schumann je jedan od njih, karizmatični prosijedi muškarac iz kampanja za Bossovu liniju parfema Baldessarini i reklama niza drugih velikih modnih kuća. Schumann je institucija, pionir, zvijezda, autor bestselera American Bar: The artistry of mixing drinks (1991.) koji je utjecao na cijelu generaciju barmena, istinska legenda svjetske barske scene i jedan od najvažnijih barmena modernog doba. Schumann još radi u svom Schumann’s baru u Münchenu, strastveno trenira boks i kuha. U nedavnom intervjuu koji je za portal barmen.hr dao barmenima Lovri Vukadinu (www.jiggerandco.nl) i Zoranu Lukiću, Schumann rezolutno najavljuje da sve nabrojano namjerava i ostati. Za Charlesa Schumanna povlačenja neće biti. “Kad kao barmen imate priliku intervjuirati Charlesa Schumanna, to je otprilike kao kad sportski novinar dobije priliku intervjuirati Diega Maradonnu ili recimo Michaela Jordana,” piše Vukadin u uvodu sjajnog intervjua napravljenog neposredno nakon njemačke premijere dokumentarca “Schumanns Bargespräche” (Schumannovi barski razgovori), koji u cijelosti možete pročitati OVDJE. Izdvojili smo najzanimljivije dijelove.
Ne mislim stati, kakvo je to pitanje? Ne zanimaju me te priče o umirovljenju. Ovima u Americi sam mislio reći da si nagradu zabiju u dupe, jer nagradu za životno djelo trebaju dati nekom tko je napustio ovaj svijet a ne meni. Imao sam dosta prijatelja barmena koji su za života bili jako dobri, čak i bolji od mene, a nisu dobili nagradu za životno djelo. Tjerate me u mirovinu, rekao sam im. Nisam još gotov! Sve dok mogu stajati u baru, sve dok gosti misle da mogu i sve dok to ne bude neugodno za promatrati, stajat ću u baru. Još uvijek sam fizički fit, treniram 3 puta tjedno. Pa što da radim u kući, da gledam televiziju?! Jeste li Vi normalni?
Formula ne postoji. Nije to fizika. Dobar bar je posljedica znanja i truda onoga koga je otvorio. Kad uđete u dobar bar, barmen Vam otvori vrata pozdravi Vas i da Vam do znanja da ste dobrodošli i da će se on brinuti za Vas dok ste tu. Ako je barmen iza bara, pogledom će Vam dati do znanja da Vas je vidio. Dobar barmen je glavni preduvjet za dobar bar. Ako barmen nije dobar domaćin, onda mora potražiti drugi posao. Bar je uslužna djelatnost i svi smo tu u službi gosta. Svatko tko radi ovaj posao će vam reći isto. Ja prvi kad dođem negdje želim osjetiti da sam dobrodošao. A dobra pića se u dobrom baru podrazumijevaju.
Trendovi me ne zanimaju. Previše sastojaka se trpa u piće, bar postaje komplicirano mjesto a po prirodi on to nije. Iako se nikad u povijesti nije pilo više klasičnih koktela, nađu se uvijek nadobudni da dodaju u Old fashioned ili Sazerac neke gluposti i u pravilu upropaštavaju piće. Pa zašto pobogu? Koktel je dobar samo kad mu se nema što oduzeti. To je zlatno pravilo i moj moto koji slijedim svoj cijeli radni vijek.
Moram li to komentirati? Gin je piće za djevojčice, ha ha ha, ja ga zovem (Terassendrink). Ako me budete tjerali da komentiram gin i tonic, postat ću bezobrazan i onda se nekom proizvođaču gina neće svidjeti moje riječi. Ha ha ha, iskreno ću ti reći. Nadam da će ovo cjelokupno sranje s ginom i tonicom ubrzo prestati.
Imao sam jednog gosta, inače Židova i ovako bi mi govorio: “Charles, If you want my respect, respect me! If you want my advice, pay me!”Ha ha ha, ma samo slijedite srce, naporno radite i snovi se prije ili kasnije ostvare. Zakasniti nigdje nećete, pogledajte mene. Iduće godine ću imati 50 godina radnog staža.
Preneseno uz dopuštenje autora izvornog intervjua i članka na barmen.hr Lovre Vukadina