Chefica Clare Smyth iz londonskog restorana Core proglašena je najboljom kuharicom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Smyth ovu prestižnu titulu preuzima od sjajne Slovenke Ane Roš iz Hiše Franko u Kobaridu. Rasprave o seksističkom aspektu ove nagrade trenutno ćemo ostaviti po strani, jer bez obzira na sve, često opravdane prigovore, nagrada za najbolju cheficu na svijetu dodjeljuje se s dosta pažnje, dodjeljuju je profesionalci iz restoranske industrije i dobivaju je zaista izuzetne žene, supertalentirane chefice, vizionarke i aktivistice poput Helene Darroze, Dominique Crenn, Elene Arzak, Anne Sophie Pic i zadnje nositeljice Ane Roš, koje su svjetskom restoranskom biznisu i gastronomiji dale specifičan doprinos. Clare Smyth je bila prva žena i jedina na čelu restorana s tri Michelinove zvjezdice u Velikoj Britaniji, u restoranu Gordon Ramsay u Chelsea.
U njezinu mandatu od 2007. do 2015. restoran je držao tri zvjezdice. Smyth je prošlog ljeta napravila totalni zaokreti i otvorila svoj “elegantni i neformalni fine dining” restoran Core na Notting Hillu. “Clareina strast i pozitivan stav prema jednakosti u kuhinji sve nas inspirira. Ona je uzor ambicioznim mladim chefovima, koji pokazuje što se može postići teškim radom, strpljenjem, posvećenošću i iznimnim talentom.” Smyth je također prva Britanka koju je World’s 50 Best Restaurants proglasio cheficom godine. Svoju je nagradu posvetila svim ženama koje rade u ugostiteljstvu. “Apsolutna je čast primiti ovu nagradu, posebno u kategoriji u kojoj glasaju moj kolege i međunarodni gastronomski eksperti,” rekla je Smyth, “Ovo nije priznanje meni, nego svim ženama koje rade u ugostiteljskoj industriji širom svijeta. Nadam se da ću ovu platformu uspjeti iskoristiti za ohrabrenje i mentorstvo, kako bih ženama pomogla da uspiju u ovom poslu.” Restoran Core od otvorenja dobiva izvanredne recenzije i očekuje se da će dobiti barem dvije Michelinove zvjezdice, iako ga u najnovijem izdanju vodiča još nisu uzeli u obzir.