Porečki Špin, jedna od najnagrađivanijih hrvatskih sirana,, u petak je na brunchu u zagrebačkom Velvet Cafeu predstavila svoj portfolio. Najpoznatiji Špinovi proizvodi su specijalni odležani sirevi, poput onih odležanih u teranu i muškatu ruža i sireva u orahovom lišću, te fenomenalni zreli sirevi Gran Istriano, istarska verzija grana padana koji odležava 12 do 18 mjeseci (Špinovi sirevi dozrijevaju prosječno 60 dana) i proizvode se u kolutima od 11 kilograma. U posebnoj kategoriji su Špinova kravlja i ovčja skuta.
Špin je kuriozitet u industriji sira. Iako je godinama radila kao dio velikog Agrokorova koncerna kao Agrolagunin brend, i ima kapacitet proizvodnje od 400 tona godišnje, ova sirana svih je 30 godina koliko radi ostala zapravo manufaktura, koja zbog rigoroznih kriterija u otkupu mlijeka s lokalnih farmi proizvodi najviše 360 tona sira godišnje, i svi se proces još uvijek obavljaju ručno, od pripreme i odvajanja sira od sirutke do okretanja u komorama za zrenje i njegovanja sira. Sirevi se rade neintervencionističkom metodom, bez aditiva. Špin ima svoje stada s oko 2000 ovaca, dok dio kravljeg mlijeka otkupljuju. Rezultat su moćni, izrazito terroirski sirevi koji izražavaju sezone i specifične, bogate, mineralne okuse koje daje ispaša u blizini mora. Pairing Špinovih sireva s Laguna vinima u Velvetu je vodio glavni Lagunin enolog Milan Budinski, koji je u petak predstavio i novo, manje pakiranje Lagunina pjenušca od terana Perla rose.
Fotografije/Goran Stanzl/PIXSELL