Na domjenku u milanskom konceptualnom restoranu Garage Italia, šefica Hiše Franko, sve vibrantnija Ana Roš upozorila nas je da njena internacionalna kuharska brigada od 16 članova sada broji čak pet mladih hrvatskih kuhara. Mladi Hrvati čine, dakle, petinu tima jednog od najboljih srednjoeuropskih restorana, koji bi vjerojatno imao dvije zvjezdice da je Michelin odlučio doći u Sloveniju.
Riječ je o Ivani Bekavac, Sadmiru Elkasoviću, Marinu Petranoviću i Bernardu Koraku. Ivana Bekavac studirala je na američkoj CIA-i, vjerojatno najboljoj kulinarskoj akademiji na svijetu, gdje je provela tri godine. U Hrvatskoj je radila u dubrovačkom restoranu 360, zatim u opatijskoj Bevandi i splitskoj Bokeriji. Sadmir Elkasović učio je posao u najboljoj hrvatskoj ugostiteljskoj školi, zagrebačkoj Esplanadi, da bi zatim dvije i pol godine proveo u Timeu. Trogiranin Marin Petranović glavni je slastičar Hiše Franko, o kojemu je gospođa Roš govorila s puno komplimenata.
Naposljetku, Bernard Korak došao je u Hišu Franko iz Dubravkina puta. Chef Korak sin je legendarnog vinara Koraka: otac i sin planiraju otvaranje fine dining restorana na obiteljskom imanju na Plešivici. Sama činjenica da četiri mlada hrvatska chefa rade kod jedne od najboljih svjetskih kuharica svjedoči o tome da samosvijest i ambicija kuharske profesije u Hrvatskoj stalno raste, neovisno od loših uvjeta za kulinarsko obrazovanje u zemlji.