Ljeto je stiglo mjesec dana ranije i krajnje je vrijeme da počnemo piti što više rosea. Kako zbog ugođaja i svježine, tako i zbog činjenice da rosei, zahvaljujući svojim naglašenim voćnim okusima, zapravo idealno pristaju uz ljetno voće. Časa hladnog suhog rosea i zdjela crvenih, čvrstih trešanja nenadmašivo su hedonističko rješenje za sparno popodne. Evo devet rosea u različitim rangovima cijena, koje smo pronašli u našim trgovinama.
1. Istria Rose 2017. Laguna, Istra
Kao i sva vina Milana Budinskog, i ovaj je rose tehnički perfektan, pun čistih primarnih aroma i okusa, precizan, svjež i lijepo usklađen. Problem je jedino u tome što smo u nekim trgovinama pronašli buteljke iz 2016. a Lagunin Rose nije dizajniran da odležava. Potražite, dakle, 2017. 86 bodova, 39 kuna
2. Medea Rose 2017. Istra
Medeina linija vina za supermarkete sve je bolja i bolja, o čemu svjedoče i Decanterove medalje. Rose nije dobio medalju, ali je svejedno riječ o jako dobrom, vibrantnom, energizirajućem, lepršavom vinu koje se temelji na teranu, i koje je prepuno okusa crvenog ljetnog voća. 86 bodova, 37,50 kuna (31 kunu, ako kupite šest boca u Vivatu)
1. Rose Nerica 2017. Korčula
Rose Nerica, napravljen od caberneta, plavca i syraha trenutno je najbolje vino u potrfoliu Decanterova šampiona Jakše Krajančića. Ovaj hrskavi, ultrakarakterni, moćni brose trebao bi poslužiti kao model za tek nastajuću dalmatinsku industriju ružičastih vina. 93 boda, 87 kuna (Vivat)
2. Stagnum Rose 2017. Pelješac
Stagnum R, napravljen od malog plavca, svakako je najoriginalniji i jedan od najekspresivnijih hrvatskih rosea. Veliki Frano Miloš i njegovi sinovi ovaj su put proizveli univerzalno gastronomsko vino, koje podjednako dobro ide uz biftek i uz ne preslatki štrudl od trešanja. 91 bod oko 100 kuna
3. Galić Rose 2017. Slavonija
Vinarija Galić iz Kutjeva iz godine u godinu snižuje količine rezidualnog šećera u svom bogatom i svježem roseu, napravljenom od međunarodnih sorti. Smanjivanje šećera apsolutno je ispravan put, koji će ovaj bestseller učiniti još boljim. Posebno su atraktivni sjajno dizajnirani magnumi s voštanim čepom, koji su upravo idealni za barove na plaži i restoranske terase. 89 bodova, oko 80 kuna (magnum oko 170 kuna).
1. Chateau Miraval 2017. Provansa
Brose Angeline Jolie i Brada Pitta već godinama spada među najbolja svjetska ružičasta vina. Aristokratski blijed, tek diskretno voćan i suh kao barut, Miraval reprezentira novu vrstu rosea, dizajniranih za jako ambicioznu kuhinju, od kamenica Rockefeller, do tiradita od trilja. 93 boda, 145 kuna
2. Chateau Minuty Prestige 2016. Provansa
Minuty je jedan od najvažnijih provansalskih proizvođača rosea, a njegove više linije Prestige i osobito Rose et Or, dizajnirane su da traju dulje od jednog ljeta. Riječ je, opet, o vinima koja se sjajno slažu s hranom, osobito s mesom sa roštilja. 91 bod, 149 kuna
3. Whispering angel 2017. Provansa
Whispering Angel već je godinama najpoznatiji rose na svijetu i jedno od onih vina koja su redefinirala cijelu kategoriju. Angel je posve neodoljiv kao aperitiv, premda se fino slaže s hranom, uključujući sushi. Restoranima i barovima preporučili bismo magnume. 91 bod, 162 kune
4. Saints Hills, St. Heels 2017. Pelješac Provansa
Rose sa štiklom Ernesta Tolja podjednako je dobar i kad je riječ o dizajnu i sadržaju. On je bogat, jako voćan, svjež, ali opet dovoljno kompleksan i čvrsto strukturiran da se ne približi frivolnom. Doista odličan ružičasti plavac. 90 bodova, 115 kuna