S obzirom na to koliko je rano ove godine počelo ljeto, lubenice ćemo jesti više nego ikad. Lubenica, međutim, ne mora biti samo osvježavajuće voće, završetak ručka ili voće za ljetna pića. Odabrali smo četiri recepta koja lubenicu vode od predjela preko salate do deserta, jer osim što je izrazito osvježavajuća i omiljena, lubenica jako dobro ide uz slane i ljute sastojke. Pokušajte, jer praktički ne možete pogriješiti.
1 ljubičasti luk
2 žute paprike
2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
400-500 ml povrtnog temeljca
100 ml bijelog vina
čili u prahu
Operite lubenicu, očistite je, narežite na kockice veličine 1,5 centimetra .
Paprike operite, uklonite sjemenke i rebra, četvrtinu narežite na tanke trakice, ostalo na kockice veličine 1,5 centimetra. Ogulite krastavac, narežite ga na kockice. Ogulite luk i narežite ga na sitne kockice. Sve sastojke pomiješajte i dodajte povrtni temeljac. Dodajte bijelo vino, posolite i popaprite koliko treba, dodajte čili u prahu i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat. Poslužite gazpacho hladan, s trakicama paprike i svježim bosiljkom.
Pizza od lubenice
svježa menta
jestivo cvijeće
ekstradjevičansko maslinovo ulje
sir po želji
Na trokute lubenice stavite vrlo tanke ploške krastavca, dodajte mentu, cvijeće i polijte s malo maslinova ulja. Ako želite možete lubenicu malo posoliti ili dodati sir, odlično će se složiti
Salata od lubenice i daikona s kaduljom
1 žličica svježeg limunova soka
sol
1 prstohvat dimljene slatke paprike
par listova svježe kadulje
malo svježeg timijana, usitnite listiće
svježe mljeveni crni papar
2 žlice ulja od koštica grožđa
U zdjelici pomiješajte limunov sok, timijan, sol, papar, papriku i ulje od koštica grožđa. Na tanjure stavite lubenicu, na lubenicu složite ploške daikona, dodajte dresing i ukrasite kaduljom.
Granita od lubenice i ruže
1 limun, sok
1 žličica ružine vodice
U mali lonac stavite 100 ml vode, dodajte šećer i zakuhajte. Neka kuha oko 1 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Sitno nasjeckajte lubenicu, smiksajte je u blenderu. Pomiješajte sirup, limunov sok i ružinu vodicu. Dodajte pire od lubenice. Stavite u plitki metalni kontejner. Ostavite u zamrzivaču najmanje 4 sata. Prva tri sasta promiješajte svakih pola sata. Poslužite u ohlađenim zdjelicama.