Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Doručak je legitimacija svakog dobrog hotela. Osobito kad sadrži kamenice i tartufe

navis-dorucak-2018-kamenice

Vrlo mnogo ljudi u hrvatskoj hotelskoj industriji ne razumije važnost doručka za ugled njihova hotela. Doručak, naime, ne služi samo zato da bi se gosti najeli i siti otišli na plažu ili u razgledavanje dubrovačkih Zidina, ili Dioklecijanove palače. Doručak legitimira hotel. On govori o pažnji hotela prema gostima, o dobrom ukusu hotelskog F&B-ja i o trudu koji se ulaže kako bi se gostima omogućilo maksimalno zadovoljstvo.

U malom dubrovačkom hotelu One Suite toliko su fokusirani na doručak da gostima nude sedam vrsta mlijeka, uključujući magareće i bademovo. U One Suiteu sami fermentiraju jogurt, poslužuju džemove i sireve malih nekomercijalnih lokalnih proizvođača, te svako jutro sami peku kolače.

navis-dorucak-2018-jaja-tartufi

Posirano jaje s tartufima u Navisu

U velikom lošinjskom Bellevueu imaju pak cijeli jedan  sektor gdje se nude samo proizvodi OPG-ova iz raznih dijelova Hrvatske, koje ljudi iz Bellevuea skupljaju tijekom zime, putujući širom zemlje. S druge strane, pojedine velike hotelske kuća, kao i mali hoteli, koriste doručak kao sigurno sredstvo za snižavanje troškova, jer gostima serviraju industrijsku hranu C kvalitete, s jako niskim nabavnim cijenama.

Domaća pita s marelicama

Opatijski Navis, pak, spada među one hrvatske hotele koji su otišli najdalje u individualizaciji i isticanju lokalnog karaktera doručka. Naime, uz uobičajeni bife za doručak, koji je obogaćen medom iz saća, a ne iz teglica, i gdje si gost sam može rezati pršut, Navisov program za doručak nudi više od dvadeset a la carte opcija.

Slane ribe, domaći sirevi i kućni čupavci

navis-dorucak-2018-sirevi

A te a la carte opcije obuhvaćaju, redom, grobničke kobasice i lokalne sireve, pa jaja na bezbroj načina, pa, eto, i kamenice i tartufe. Prošle smo nedjelje u Navisu tako doručkovali jako fine , još donekle velike kamenice i poširano jaje sa svježe naribanim tartufima.

Nije posve lako zamisliti ugodniji početak dana, ali ni bolju promociju lokalne gastronomije: ljubazni nam je konobar rekao kako je jaje s tartufima najpopularnije jelo koje se poslužuje za doručak. Navis je svojim pristupom doručku postavio nove profesionalne  standards, koji bi trebali vrijediti za sve hrvatske hotele s pravih pet zvjezdica.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Doručak je legitimacija svakog dobrog hotela. Osobito kad sadrži kamenice i tartufe

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min