Empanade se pripremaju u cijeloj Centralnoj i Južnoj Americi i svaka zemlja ima svoj stil. Rade ih od kukuruznog ili pšeničnog brašna, slane i slatke, s bezbroj različitih punjenja i s različitim masnoćama (maslinovo ulje, goveđa mast, svinjska mast)…Tipične argentinske empanade su velike, od bijelog brašna koje se mijesi s maslacem ili svinjskom mašću, i puni dobro začinjenom mljevenom govedinom s tvrdo kuhanim jajima.
Ove se empanade peku u pećnici, ali neke vrste se i prže u dubokoj masnoći. Dosta su popularne i empanade punjene gljivama, filekima, rajčicama i sirom ili piletinom. Trgovine empanadama okuse označavaju ukrašavanjem ruba tijesta ili oblikom empanada. Neka pravila postoje ali ništa nije obvezno. Empanade se u nekim krajevima, na čileanskim obalama, primjerice, pune i dagnjama i kozicama. Najklasičnije mesno punjenje zove se pino. Riječ je o začinjenoj mješavini mljevene govedine, grožđica, crnih maslina i tvrdo kuhanih jaja. Najbolji je kad se napravi dan ranije i odstoji preko noći. Ove tipične pečene argentinske empanade najbolje će ići uz Zmajsko Pale Ale. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.
Gastropreporuka Pale Ale, bazično Zmajsko pivo, univerzalno je svježe pivo koje se fino slaže s pizzom i s burgerima, sa spring rollsima i s većinom wrapova, idealno za punjena peciva i sendviče s mesom i sirom
Sastojci
Za tijesto
Za pino
Napravite tijesto za empanade. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac, zamijesite. Dodajte jaje, pa vodu ili mlijeko. Tekućinu dodajte postupno, u malim količinama. Nastavite mijesiti dok ne dobijete grudu tijesta. Tijesto možete zamiješati i u stojećem mikseru ili blenderu.
Podijelite tijesto na dva dijela. Nježno spljoštite polovice da dobijete diskove. Koristite tijesto odmah ili ga stavite u hladnjak, trajat će najviše dva dana.
Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u tanki list, pa izrežite krugove. Možete tijesto i oblikovati u kuglice pa ih spljoštiti dlanovima i puniti. Ako imate stroj za tjesteninu, provucite ih kroz valjke.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
U velikoj tavi s debelim dnom zagrijte maslinovo ulje s maslacem. Dodajte luk i češnjak, pržite dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, kumin, čili, papriku, bouillon, posolite i popaprite. Pržite meso često miješajući i razbijajte grudice.
Kad se meso zapeče i dobije lijepu smeđu boju, dodajte brašno i kuhajte još 5 do 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Ako radite pino unaprijed, možete ga čuvati u hladnjaku do 2 dana.
Je žlicu pina stavite na sredinu kruga od tijesta, dodajte malo grožđica, nasjeckanih maslina i tvrdo kuhanih jaja.
Malo smočite rubove tijesta vodom, presavijte napola i napravite jastučiće u obliku polumjeseca. Rubove tijesta spojite, ne smije biti rupa, pa još jednom presavijte kao da ga porubljujte.
Empanade složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Pomiješajte žumanjak i mlijeko i premažite empanade.
Pecite 25 do 30 minuta, dok empanade ne dobiju lijepu zlatnu boju.
FRANCUSKA-ARGENTINA 4:3
URUGVAJ-PORTUGAL 2:1