Grk je vjerojatno najbolja dalmatinska bijela sorta grožđa. Pošip će, naravno, uvijek biti puno popularniji, ali grkove su mogućnosti upravo senzacionalne: grk bi mogao postati dalmatinski assyrtiko ili viognier. Grka je, nažalost, zasad užasno malo. Unatrag nekoliko godina kušali smo tek Grk obitelji Križ, možda najimpresivnije dalmatinsko macerirano vino uopće, pa dvije verzije Burina Grka, od kojih je Defora definitivno vino svjetske klase, te grk vinarije Zure, koji isto spada u visoku kategoriju dalmatinskih bijelih vina.
I tu je još, naravno, Branimir Cebalo. Cebalov je Grk na tržištu već dugo godina; gospodin Cebalo zaslužni je veteran održavanja prestižnog renomea grka na hrvatskoj vinskoj sceni. Cebalo iz Lumbarde na Korčuli godišnje proizvodi tek tri do pet tisuća buteljki ovog sasvim posebnog vina, pa smo se iznenadili kad smo Cebalov Grk iz 2016. godine jučer vidjeli na policama vinoteke Galerija vina u Teslinoj ulici. Odmah smo ga kupili, pa zatim kušali uz Neymarov i Willianov jogo bonito protiv sirotog Meksika.
Grk je ustvari dobro piti uz brazilske utakmice, jer se od ostalih dalmatinskih bijelih vina razlikuje gotovo koliko i razigrani Brazil od svih drugih reprezentacija na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Cebalov je Grk vino snažnog i autentičnog karaktera, koje se zaista ne može zamijeniti s drugim južnohrvatskim vinima. Ono je delikatesno gorko, punog tijela, uljaste teksture s pomalo divljim, nezrelim kiselinama. Grkova specifična kiselina posljedica je nezrelih bobica u pojedinim grozdovima. Nasuprot tom zelenom, načelno neugodnom elementu, prostiru se jake arome smokava, makije, limuna te okusi badema, meda i citrusa.
Ovo vino, upozoravamo, nije usklađeno i nije osobito elegantno. Da jest, vrijedilo bi barem 95 bodova te bi konkuriralo za Decanterovu platinastu medalju. Nadalje, čini nam se da Cebalov Grk iz 2016. ima neuobičajeno niskih 13 posto alkohola. Sjećamo se Cebalovih vina s barem 14 posto. No i u ovakvom, pomalo rustikalnom izdanju, riječ je o vinu s toliko snažnim i originalnim Ja, da ga se mora ozbiljno respektirati.
Gastropreporuka Grk se, načelno, pije uz najfiniju bijelu ribu, jastoge i škampe. Međutim, zbog naglašene kiselosti i svježine, ovaj bismo grk rado rastočili uz rižoto sa škampima, neku fenomenalnu carbonaru ili pak uz plemenite stare tvrde sireve.