Zrno soli jedan je od sasvim rijetkih splitskih restorana koji nije podlegao zarazi bistronomije, i koji se pokušava baviti ozbiljnom ribljom gastronomijom. Vlasnik Zrna soli simpatični je gospodin, koji nam se prije par mjeseci bio predstavio kad smo se slučajno vidjeli u zagrebačkom Ab Ovu.
Zrno soli privlači goste dobro stiliziranim food pornom na društvenim mrežama: nigdje se u Hrvatskoj ne može vidjeti toliko živih škampa, jastoga i neobičnih riba poput iglana i sabljarki, kao na njihovom Facebook profilu. Naposljetku, pogled s terase vrijedi milijun dolara, jer obuhvaća i grad i tristo jarbola i prelijepo more. A sada problemi. Prvo i osnovno, skoro sve što smo probali bilo je tehnički pogrešno skuhano.
Bakalar u dekonstruiranom bijelom bakalaru bio je žilav poput debelih feta vrlo starog pršuta, dok je krema od krumpira bila gumasta, vjerojatno zato što je izašla iz blendera. Juha od slanutka bila je puna zrnaca zgrušanog vrhnja, što znači da je vrhnje dodano juhi na previsokoj temperaturi. U demi-glace umaku posluženom uz inače finu bajaderu od janjetine, masnoća se vidljivo odvajala od umaka, što se naprosto ne smije događati ni kod kuće, a kamoli u ambicioznom restoranu. Škrpina na gradelama imala je, pak, neobičnu, pahuljastu teksturu nasuprot poželjnoj, sočnoj i cjelovitoj. Sirova sabljarka s kaparima i rajčicama bila je puno uvjerljivija.
Naposljetku, vinska lista je prilično amaterska, bez ijednog ozbiljnog pjenušca na čaše, s premalim izborom vrhunskih dalmatinskih vina i bez maceriranih vina. Deserti su značajno popravili dojam, osobito hladna krema od kave i izvrsni trogirski rafiol s marmeladom od naranče. Na kraju nas je došao pozdraviti vlasnik, zaista simpatični i dobronamjerni Ivo Vrdoljak, koji nam nije dopustio da platimo. Mislimo da bi račun za troje iznosio između 1500 i 2000 kuna.
ZRNO SOLI
Uvala Baluni 8, Split
HRANA 3/5 VINA -3/5 POSLUGA +3/5 AMBIJENT -5/5
sve kreditine kartice