Kakva mora biti svježa riba svi znamo teoretski, ali provjeriti to u praksi znaju samo rijetki. Zapravo, precizno procijeniti svježinu ribe i morskih plodova na temelju iskustva i od oka zna toliko malo ljudi, da je sigurnost hrane kroz nabavni lanac postala jedan od glavnih problema industrije ribe. Na stručnim se blogovima zadnjih mjeseci dosta raspravlja o novoj tehnologiji koja bi trebala doskočiti problemu provjere svježine ribe. Certified Quality Reader (CQR) je elektronski uređaj koji mjeri koliko se stanice u ribi mijenjaju s vremenom.
Seafood Analytics – Animation Explainer Video from Marant Media on Vimeo.
CQR čitač u ribu pušta slabu struju na niskoj frekvenciji pomoću koje se dobivaju podaci o međustaničnom prostoru. Kod žive i tek ulovljene ribe, taj je prostor mali i pruža otpor kad ga se pokušava proširiti strujom, dok kod mrtve ribe koja stari stanične membrane pucaju i međustanični se prostor lako širi. U različitim uvjetima, od ribolova do smrzavanja, transporta i prodaje, riba se može provjeravati i mjeriti u realnom vremenu i tak precizno odrediti koliko je riba svježa i na kojoj je razini kvalitete. Najvažniji dio ovog sustava je obrada podataka, pomoću koje ribari, distributeri i trgovci s vremenom mogu vrlo precizno mjeriti svježinu za svaku vrstu ribe posebno. Taj mali ručni uređaj razvila je tvrtka Seafood Analytics. Ideja je omogućiti svim korisnicima u lancu da neovisno utvrđuju kvalitetu ribe i tako smanje gubitke, upravljaju zalihama i određuju realniju cijenu, s mogućim dalekosežnim posljedicama na industriju ribe.