Henriot je osnovan u Reimsu 1808. godine. Riječ je o jednoj od manjih, ali iznimno cijenjenih klasičnih šampanjskih kuća, koja se poslije niza promjena 1994. godine vratila u obiteljsko vlasništvo. Henriot je kod nas najpoznatiji po svojim baznim non vintage linijama, koje osiguravaju izvrsnu vrijednost za novac pa je Henriot, među ostalim, kućni šampanjac zagrebačkog restorana Noel.
U svijetu je, pak, Henriot stekao iznimni renome luksuznim vintage šampanjcem Cuvee des Enchanteleurs, kojeg smo prvi put kušali na vinskom sajmu u Londonu 2007. godine, gdje smo upoznali Josepha Henriota, predsjednika i spiritus movensa ove sjajne šampanjerije (Joseph Henriot preminuo je 2015. godine). Prije nekoliko dana, u nedjelju 15. svibnja Henriot je predstavio svoj novi luxury cuvee, Hemeru, iz vrlo dobre berbe 2005.
Hemera se sastoji od 50 posto crnog pinota i 50 posto chardonnaya. Sve grožđe dolazi s grand cru položaja, a dosage iznosi samo 5 grama. Hemera košta 180 funti. Prve su recenzije euforične. Očito je da Hemera zaoštrava konkurenciju u najvišem segmentu šampanjske industrije.
Henriotove šampanjce u Hrvatskoj distribuira Pago Croatia, u čijem se portfoliju još nalaze Mouton Rotschild, William Fevre, Champagne Barons de Rotschild, Hugel, ultrapopularni rose Minuty i nekoliko drugih vrhunskih svjetskih vinskih etiketa.