Lanterna je naš najdraži lošinjski restoran. Ne zato što bi bio najbolji, jer Lanterna je jednostavna gostionica u kojoj se već i zbog tehničkih uvjeta ne može ozbiljno kuhati. Nego zbog ambijenta kojim dominira kontakt s otvorenim morem, zalazak sunca, svjetionik i bogati bouquet mirisa jednog od najspecifičnijih jadranskih otoka.
Svemu tome treba dodati i delfine. Lošinj je već desetljećima poznat po borbi za očuvanje delfina, najinteligentnijih zemaljskih stvorenja iza pojedinih ljudi. Antonio Debeljaković Lanternin upravitelj, pohvalio nam se da su u svibnju i lipnju delfini skoro svakodnevno plivali i gimnasticirali ispod Lanternie terase, dok ih je u srpnju nešto manje, valjda zbog viška ljudi.
I tako sinoć nismo vidjeli delfine, ali smo malo poslije zalaska sunca uživali u pogledu na raspadnute crno plave oblake povezane vrpcama duginih boja, koje su nebo nad Lošinjem činile aposlutno magičnim. U takvom se ugođaju teško koncentrirati na hranu. No, čini nam se da je hrana sinoć bila nešto preciznije pripremljena nego lani. Biftek su ispekli tehnički savršeno, crnosmeđe izvana i crveno iznutra, ribeye je bio prilično sočan, dok se kotlet od crne slavonske svinje topio u ustima. Prije tih velikih komada mesa probali smo sasvim korektan carpaccio od kozica i goleme jadranske lignje na al dente riži s blitvom. Lanterna definitivno spada među najdojmljivija mjesta na sjevernom Jadranu.