Utorak navečer proveli smo na imanju obitelji Tomac gdje smo probali neke impresivne stare pjenušce i jako obećavajuća nova vina, o čemu ćemo danas objaviti veći tekst. No prvo želimo kratko zabilježiti zaista iznimno pekarsko umijeće Martine Tomac, supruge Tomislava Tomca, jednog od vodećih hrvatskih vinara.
Gospođa Tomac ispekla je kruh s vlastitim starterom od bijelog brašna i raženog brašna iz obližnjeg mlina, i dva baguettea od startera od bijelog brašna što ga je dobila od Hrvoja Petrića, cijenjenog zagrebačkog gastroentuzijasta i novinara. Kruhovi gospođe Tomac, koji se peku u običnoj, kućnoj pećnici, ali se mijese od talijanskog brašna Petra hrskavi su, prebogati okusom, posve specifične teksture koju s jedne strane definira gustoća, a s druge strane prozračnost tijesta i specifična, ukusna korica.
Riječ je o uvjerljivo najboljim kruhovima koje smo probali u Zagrebu i široj okolici: baguette gospođe Tomac uvjerljivo pobjeđuje sve profesionalne kruhove koji se proizvode u Zagrebu. Nažalost, ne možete ih probati, jer ih Martina Tomac peče isključivo privatno, za svoju obitelj i njihove goste. Uz ove fantastične kruhove uživali smo u kućnoj pašteti od pilećih jetara, izvrsnoj kremi od patlidžana s aromatičnim biljem koji, kao i marinirane rajčice, dolaze iz vrta Tomčevih, pa sirevima obitelji Šestak, odličnom rižotu s mladom janjetinom i šumskim gljivama te u ukusnim domaćim sušenim rajčicama, također iz vrta na imanju.