Kao i uvijek, kad pišemo o čileanskim crnim vinima moramo podsjetiti da njihov uobičajeni aromatsko-okusni profil više ne vrijedi, osim kad je riječ o vrlo jeftinim i prilično nepažljivo proizvedenim vinima.
Čileanska crna vina, znači, više nisu džemasta, slatkasta i prebarikirana (ne od barriquea nego od čipsa) kakva su bila prije desetak i više godina.
Errazurizova široko dostupna a opet kvalitetna linija Max Reserva, za koju se grožđe bere u dolini Aconquagve, jedan je od brojnih dokaza za tu tvrdnju.
Errazuriz je, podsjetimo, velika vinska tvrtka u vlasništvu Eduarda Chadwicka, Decanterova Čovjeka godine: radi se o najvažnijoj čileanskoj vinskoj kompaniji uz Concha y Toro.
Početkom kolovoza probali smo dvije Max Reserve, cabernet sauvignon iz 2015. i carmenere iz 2016.
Cabernet posjeduje naglašene mirise mente i eukaliptusa, s nešto dima, pun je tamnih voćnih okusa, naglašeno je sočan, s prilično čvrstim taninima za vino koje nije namijenjeno da stari deset ili više godina.
Carmenere miješa arome kupina, dima (12 mjeseci francuskog barriquea), čokolade i pečenih crvenih paprika. Na okusu je trpko voćan, s neobičnim biljnim elementima koji ga čine naglašeno svježim.
Za carmenere, današnju “autohtonu” čileansku sortu, do prije dvadesetak se godina smatralo da je zapravo merlot. Carmenere je u svakom slučaju u Čile došao iz Bordeauxa, gdje se već dugo ne uzgaja (kao što je i argentinski malbec došao iz Francuske).
Obje Max Reserve dijele važnu zajedničku osobinu: istodobno su ozbiljno strukturirane, žilave i čvrste, ali i instantno pitke uz dobro pogođenu hranu.
S cijenama oko 100 kuna i ocjenama preko 90 bodova (James Suckling dao je carmenereu 93 boda) riječ je o uzbudljivim vrijednostima za novac.
Gastropreporuka Zbog koncentracije, svježine, voćnosti i blage zadimljenosti, riječ je o izvrsnim roštiljskim vinima koja će uljepšati život vašoj pljeskavici i učiniti sretnim vaša rebarca. Max Reserve su, međutim, dovoljno ozbiljno strukturirane da bi se lijepo pile uz čisti biftek, janjeće kotlete ili janjetinu na ražnju.