Poslije lanjskog sladoleda od IPA piva, mislili smo da Orijent ne može originalnije. Početkom kolovoza jedna od dvije najbolje zagrebačke slastičarne (druga je Time), čiji se vlasnici nažalost spremaju u penziju, pokazala je da može još zabavnije i inovativnije.
Orijent je, naime, proizveo sladoled koji se zove kuruzna zlevanka, i koji se sastoji od kukuruza, jaja, sira i kukuruznog brašna.
Prvo, izvanredno je da se kukuruz napokon počeo koristiti u hrvatskoj gastronomiji kad mu je sezona. Drugo, fenomenalno je da se tradicijski, narodni kolač transformirao u moderni, vrhunski sladoled.
Orijentova kuruzna zlevanka dolazi iz iste poetike kao Hromalićeva međimurska gibanica, ali i niz Šakotinih jela iz Xata i veći dio Pelegrinijeva menija.
Riječ je o pretvaranju tradicijske prehrambene baštine u visoko moderno kuhanje/pripremanje hrane. Stoga je kuruzna zlevanka najvažniji Orijentov sladoled do danas.
Osim zlevanke, slastičarna u Maksimirskoj sredinu ljeta obilježila je i sladoledom s osvježavajućim okusima Key Lime Pie.