Ljeto ulazi u drugu, zasad skoro podjednako vruću polovicu. Iako se svjetlost u kolovozu ne da, vrijeme je da se sezona počinje zaokruživati. U jednu od važnih bilanci ovoga ljeta svakako spadaju i dometi jadranskih chefova. Na ovoj razmjerno kratkoj i vrlo diskriminativnoj listi najboljih kuhara s mora, nema chefova konzultanata, nema chefova pop-up restorana kao ni onih kuhara za koje se može osnovano smatrati da su u pojedini restoran došli odraditi samo jedno ljeto. Odlučili smo se na chefove čiji je rad označen ne samo talentom, nego i kontinuitetom.
David Skoko, štogod mislili o pojedinim značajkama Bateline, iz godine u godinu priprema najekspresivnija jela od jadranskih riba, koja smo ikad probali. Osim što briljantno reže, marinira i kuha, Skoko pokušava uspostaviti visoku lokalnu kuhinju od riba niže cijene, trudi se uvesti alge u hrvatsko restoransko kuhanje te nastoji širiti tehnička znanja i iskrenu strast prema autentičnoj hrani gdje god ga pozovu. Da je rođen u Lyonu a ne u Istri, Skoko bi možda imao tri Michelinove zvjezdice. Ovako ima samo preporuku.
Rudolf Štefan najvažniji je hrvatski chef i jedini dovoljno organizirani vizionar hrvatske restoranske industrije. Njegov međunarodni projekt Chef’s Stage, za domaću je gastronomiju važniji od većine poteza Ministarstva turizma unatrag petnaestak godina, a njegov meni za 2018. sadrži pojedina zaista briljantna jela, koja će trajno redefinirati dalmatinsku kuhinju
Zirojevićev talent za pripremu sirove ribe natječe se sa Skokinim, premda je Zirojevićev stil bitno konzervativniji. Sama činjenica da Zirojević već godinama in the middle of nowhere, na Palmižani, održava vrhunski fine dining restoran kao Laganini, vrijedna je najvećeg respekta. Hrvoje Zirojević sasvim je sigurno najvažniji dalmatinski kuhar južno od Šibenika.
Chef Udovičić tehnički je perfektan, visoko koncentriran i zaista maštovit u slaganju okusa i tekstura. Udovičić je još i uvjereni perfekcionist, pa je tako na Braču, suverenom carstvu mediokritetske hrane, s Lemongardenom uspio uspostaviti fine dining restoran dostojan viših kriterija Azurne obale.
Gospodin Danijel Đekić iz sezone u sezonu kuha sve modernije. Premda je njegov forte čisti hedonizam, jer je Monte dizajniran da gostima pruži lako razumljivo zadovoljstvo, ove je godine Monteovo kuhanje bitno supstancijalnije i spektakularnije nego lani. Đekić će, sigurni smo, i 2019. zadržati jednu zvjezdicu, a ne bi nas čudilo da dobije i drugu
Fabricio Vežnaver je vjerojatno najmaštovitiji istarski chef, koji se suvereno kreće među globalnim utjecajima na istarsku kuhinju, od onih dalekoistočnih do klasičnih i modernih francuskih. Nadamo se da su Michelinovi inspektori ove sezone Pergolu uzeli u razmatranje za zvjezdicu.
Chef jedinog dubrovačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom po definiciji zaslužuje mjesto na listi najboljih jadranskih kuhara. Gospodin Marijo Curić radio je još u praverziji 360, restoranu Gil’s, što ga je vodio francuski kuhar Gilles Camilleri,
Kad ne brine za apetite i ukuse gostiju najskupljeg i najboljeg kvarnerskog hotela, Melkior Bašić studira tehnike Magnusa Nilssona i drugih velikih chefova. Fine dining na otoku nužno je teška disciplina, a kod Bašića vidimo još veliki prostor za napredak.