Fraza vrijednost za novac u našem restoranskom jeziku označava lokale s velikim porcijama i niskim cijenama, gdje se, dakle, gosti mogu prejesti za malo novca. Ovom smo listom pokušali redefinirati vrijednost za novac, i to kao oznaku za lokale sa zaista dobrim sastojcima i profesionalnim kuhanjem, koji nisu skupi u odnosu na ono što pružaju. Vrijednost za novac na našoj se listi odnosi na kvalitetu, a ne samo ili nužno na količinu.
Na proljeće smo u ovoj eklektično uređenoj konobi veliki i jako fin riblji ručak s dva predjela, živim školjkama, ovećim, odlično pečenim šaragom i buteljkom vina platili oko 100 eura za dvije osobve. Da smo sve to kupovali na ribarnici, tržnici i u vinoteci, potrošili bi 40 do 50 eura. Evo, to smatramo stvarnom vrijednošću za novac.
Jednostavna, ali ekspertno pripremljena hrana u ovom zagrebačkom casual bistrou već je godinama najbolja vrijednost za novac u strogom centru Zagreba. Cijene u Lari & Penati kreću se između 25 i 65 kuna, s tim da je 65 kuna za paštetu od foie gras doista jeftino. Većina jela, poput salata i rebrica, dovoljno su velika da vas zasite za ručak pa ne morate naručivati predjelo, a ugođaj je uvijek veseo i vibrantan.
Vrhunski skuhani curry kreću se između 60 i 80 kuna. S rižom i pivom ili dva, izvrstan ćete ručak platiti do 150 kuna. Za taj novac dobijete autentično angloindijsko gastronomsko iskustvo i sasvim dovoljno kalorija da vas drže u pogonu cijeli dan.
Ovaj simpatični bistro na Trešnjevci kuha svega nekoliko jela dnevno, no ona su uglavnom sezonski dobro pogođena, zaista svježa, zaista ukusna i nikad skuplja od pedeset kuna. Riječ je, dakle, o optimalnoj hrani za ručak. Kasno popodne i navečer u Šalši poslužuju burgere.
Ispred ovog ovećeg bistroa smještenog u industrijskom dijelu Zagreba redovito se stvaraju redovi. Formula Vukušićeva uspjeha zapravo je vrlo kompleksna. Riječ je o možda jedinom mjestu u Zagrebu koje spaja obilne gablece za trideseta kuna, s finom sezonskom hranom (još pamtimo jako dobru, premda preveliku salatu od šparoga) i vrhunskom ribom. Vukušić je ozbiljna logistička operacija, koja se očigledno isplati.
Najbolja zagrebačka leskovačka roštiljarna, s pravim stolnjacima i ubrusima, po cijenama ne odskače od većine drugih zagrebačkih roštiljarni, što je automatski svrstava na ovu listu.
Ovo može zvučati neobično i neprimjereno jer Mali bar nije jeftin, te redovito nudi ponešto jela iznad 100 kuna. Međutim, gospođa Ugarković bavi se i gastronomijom, a ne samo kuhanjem. A nigdje drugdje Zagrebu ne možete dobiti gastronomski pripremljenu hranu za relativno nevelik novac. Dvoje ljudi kod Ane mogu uživati za 400 kuna s vinom. Što jest value for money.