Rabački Black & Blue posve je neobičan restoran. Prvo, u resortu na obali istočne Istre kakav je Valamarova Girandella, ne očekujete klasični američki steakhouse. Drugo, u Istri, a ni u Hrvatskoj, ne očekujete jako dobri steakhouse: u cijeloj zemlji imamo tek tri ili četiri ozbiljna steakhousea. Treće, Black & Blue je perfektno koncipiran: tamne boje i drvo evociraju tipični ambijent žanra, dok je kratak i precizan meni tipičan za uspješne američke lance steakhousea.
Četvrto i najvažnije, meso je vrlo dobro do odlično. Black & Blue peče četiri vrste mesa: hrvatski black angus, talijansku manzettu prussianu, belgian blue i wagyu. Veći dio mesa odležava u dry ageru smještenom kraj otvorene kuhinje kojom dominiraju dva GreenEgga.Naručili smo belgijski biftek i talijanski odležani ribeye. Biftek je bio savršen, pa je nestao s tanjura za desetak minuta. Ribeye je bio opak i žestok, možda minutu prepečen ali opet jako ukusan, te se izvrsno složio s Belićevom bjelicom.
Uz steakove se serviraju BBQ umak, blago ljuti senf, tri vrste tamne soli, prženi minijaturni krumpiri i marinirani ljubičasti luk. Black & Blue toliko je dobro koncipiran i dovoljno precizan u izvedbi, da bi uz par manjih intervencija mogao prerasti u uspješnu manju franšizu.
Intervencije se odnose na vinsku kartu, koja je nerelevantna jer nekih uvoznih vina nema, pa na listu predjela na kojoj nema ništa morsko, premda su kamenice i rakovi uobičajena predjela u steakhouseima, te na neobičnu činjenicu da ne drže ni jedan sir. To se sve , srećom, može popraviti za sedam dana.Black & Blue, otvoren prošlog ljeta, spada među najvažnija restoranska iznenađenja na koja smo ove godine naletjeli u Istri.
BLACK&BLUE STEAKHOUSE
Valamar Collection Girandella Resort, Rabac