Nedavna izjava Pelegrinijeva chefa Rudolfa Štefana o opasnosti da fine dining u Hrvatskoj nestane u idućih nekoliko godina, potaknula nas je da izbrojimo domaće restorane koji bi mogli ući u definiciju fine dininga.
Fine dining podrazumijeva visokokvalitetne do vrhunske sastojke, elaborirano kuhanje, visoko profesionalan servis, ozbiljnu vinsku kartu i pažljivo uređeni prostor. Prema ovim kriterijima, sasvim malo domaćih restorana spada u fine dining.
Ovdje želimo naglasiti da smatramo neophodnim razlikovati visoku kuhinju i fine dining. Visoka kuhinja danas se bavi istraživanjima najekspresivnijih, često krajnjih izražaja pojedinih sastojaka, gastronomskih koncepata, pa čak i prehrambenih kultura, što sve ne mora biti karakteristično za fine dining.
Utoliko svaka visoka kuhinja jest fine dining, ali svaki fine dining nije visoka kuhinja. Ova je klasifikacija regionalna, baš poput vinske klasifikacije koju smo objavili prošlog tjedna. Restorani u pojedinoj regiji nabrojani su abecednim redom.
Batelina ne zadovoljava ni jedan kriterij fine dininga osim onog najvažnijeg, gastronomskog. Batelina je, kako znamo, konoba s osrednjim uređenjem, lošom vinskom kartom i ne baš profesionalnim servisom. Međutim, kuhanje Davida Skoke najnaprednije je, najelaboriranije i vjerojatno najuzbudljivije u Hrvatskoj.
Monte je klasični mediteranski fine dining restoran, u kojem sve perfektno funkcionira i koji polako prerasta u međunarodno poznato utočište za hedoniste.
Tehnički briljantno kuhanje Jeffreya Velle sjajno se uklapa u luksuzni ambijent hotela Monte Mulini
Riječ je o klasičnom hotelskom luksuznom restoranu, s izvrsnom poslugom, skupim uređenjem, elegantnim ambijentom, fenomenalnom vinskom kartom i sofisticiranim kuhanjem koje se dobrim dijelom temelji na lokalnim sastojcima
Za Plavi podrum vrijedi skoro sve što i za Monte, s tim da Monte ima elegantniji servis, a Plavi podrum znatno spektakularnije sastojke i puno opsežniju i kompetentniju vinsku kartu
Chef Ante Udovičić bavi se preciznom, elaboriranom, modernom europsko-mediteranskom kuhinjom. Servis je skoro perfektan, ambijent bajkovit, no pomalo komična vinska karta zamalo nas je natjerala da Lemongarden izbacimo iz ove klasifikacije
Pelegrini je, gastronomski gledajući, najozbiljniji hrvatski restoran uz Batelinu. K tome još posjeduje baŠ sve druge elemente fine dininga, od perfektnog servisa, preko atraktivno uređene terase, do sve bolje vinske karte.
Riječ je o tipičnom fine ding restoranu, s elegantnim kuhanjem, jednim od senzacionalnijih ambijenata u ovom dijelu svijeta i međunarodno vrijednom vinskom kartom, koja je ušla na opsežnu Wine Spectatorovu listu najboljih vinskih karti na svijetu.
Mano 2 je izvrsno uređen, s dobrom vinskom kartom, solidnim servisom i katkad briljantnim kuhanjem Hrvoja Kroflina, čovjeka koji je mogao postati najbolji hrvatski chef, rame uz rame sa Skokom i Štefanom
Noel stalno podiže razinu kuhinje: ove su jeseni dogovorili suradnju s nizom malih dobavljača vrijednih sastojaka, koji Kočiševo kuhanje mogu usmjeriti prema pravoj visokoj kuhinji. Interijer je podigrani luksuzni fine dining, dok je vinska karta skoro pa enciklopedijska.
U najljepšoj zagrebačkoj blagovaonici, uz besprijekoran servis poslužuju se otmjena jela chefice Ane Grgić, obogaćena tipičnim sastojcima visoke kuhinje poput bijelih tartufa i pravog kavijara.
Lista restorana koji posjeduju pojedine elemente fine dininga
ISTRA
Marina, Novigrad
Autorska kuhinja chefice Marine Gaši katkad proizvodi neka od najzanimljivijih jela u Istri.
Za chefa Fabricija Vežnavera vrijedi isto što i za gospođu Gaši, s tim da nam se njegovo kuhanje čini konzistentnijim
Obitelj Fernetich doktorirala je na gostoljubivosti i servisu. Hrana je uvijek dobra, elegantna i zanimljiva, vinska lista bolja od većine u Istri, dok su tartufi redovito među najmirisnijima u Hrvatskoj
Riječ je, kako znamo, o kraljevstvu bijelog tartufa, kojim vlada kompetentni chef Damir Modrušan
Bevanda se može pohvaliti jednim od najbolje uređenih interijera u Hrvatskoj, vrhunskom međunarodnom vinskom kartom te sjajnim sommelierom i voditeljem Klaudiom Jurčićem
Mladi chef meke ruke Deni Srdoč na jednom nas je ručku početkom godine ozbiljno impresionirao.
Navis na svojoj spektakularnoj terasi priprema neke od najsvježijih rakova i riba na Kvarneru: tu su još wagyu i tartufi i vrlo solidna vinska karta
Chef Hrvoje Zirojević spada među najbolje hrvatske kuhare. Laganini je zapravo fine dining na plaži
Ovaj veliki, klasični restoran spektakularnog ambijenta, već je dva desetljeća zasluženo među vodećima u Hrvatskoj
Vinska lista Dubravkinog puta internacionalno je kompetentna, posluga uglavnom odlična, a ambijent luksuzan po lošem vremenu, i senzacionalan u sunčane i tople dane kad se može sjediti vani.
Esplanadin Bistro u pojedinim je segmentima jelovnika jako digao ljestvicu, što se vidi po cijenama koje su se približile Zinfandelu. Osim toga, u Le Bistrou radi najprofesionalniji hrvatski konobar, briljantni Ivan Trbušić.