Ovaj ponedjeljak je u zagrebačkom Hugo’s baru održan hrvatski Monin Cup 2018, priprema za svjetski Monin Cup koji se 11. prosinca održava u Parizu. Lokalna se inačica ovog natjecanja organizira već peti put iako do sada nikad nije imala ovoliko emotivnu završnicu. No, krenimo redom.
Na temelju prijava, organizator je odabrao 10 finalista koji su uz uvjet korištenja barem jednog od Monin proizvoda svoje koktele radili pred žirijem u kojemu su bili neki od vodećih hrvatskih barmena Marijan Maksan, Mišel Posavac, Zlatko Orečić i Filip Pleteš. Priliku za prolazak u finale dobili su Dino Jerković, Josip Gal, Dorijan Skoblar, Jovan Pupovac, Alen Murtović, Dominik Bečvardi, Ivan Kurak, Ivan Petrović, Kruno Rozić i Patrik Prigl.
Od odabrane desetorke u daljnje natjecanje su prošli Kruno Rozić (do nedavno jedan od glavnih barmena u Aperitivu) s kombinacijom Camparija, Grand Marniera, Monin simple syrupa, klarificiranog grejpa i solne otopine, Dominik Bečvardi (menadžer za pića Baste, Tesle i Glow bara) s koktelom od bourbona, crvenog vermuta, sirupa od kokica, čokoladnih bittera i half&half mješavinom vrhnja i mlijeka te Ivan Petrović (barmen Aperitiva) koji je hrabro kombinirao Glenkinchie 12 single malt, Aperol, sirup od pite od jabuke, limun, grejp i bittere od grejpa.
Već prilikom proglašenja finalista iz publike su se čule ovacije nakon što je Petrović prošao u finale, a oduševljenje ovom činjenicom je potvrdio i Rozić, koji je u svom kratkom govoru komentirao da je činjenica da je Petrović u finalu za njega već pobjeda veća od pobjede, jer je Petrović njegov mladi kolega (dan kasnije je navršio 21 godinu) s kojim je zajedno sa Ivanom Mandarićem radio zadnjih 9 mjeseci.
Finale je donijelo kutiju izazova – standardni format za ovakva natjecanja – i definiralo konačni poredak. Dominik Bečvardi je zauzeo treće mjesto sa svojim koktelom od tamnog ruma, pumpkin spice i brownie sirupa, cold brew kave i bademovog mlijeka s dodatkom crnog papra, a napetost prilikom proglašenja pobjednika dok su na pozornici stajali Rozić i Petrović, mogla se rezati nožem. Rozić je, kao mentor, ipak ostao iza svog učenika, s koktelom u kojem je kombinirao Campari, Bulleit bourbon, pire od ananasa, sirup od limunske trave, tonik i svježi timijan, a Petrović je žiri oduševio kombinacijom tekile, sirupa od đumbira, sirupa od rozog papra, limete i tonika.
Rozić i ostale kolege su u trenutku proglašenja pobjednika napravile toliki kaos i pomutnju da su svi skoro i zaboravili na dodjelu druge nagrade, a prva nagrada za najmlađeg barmena, osim što je sjajan rođendanski poklon, ujedno je i potvrda da se na hrvatsku scenu vratilo ono što joj je godinama nedostajalo – nadahnuto i poticajno mentorstvo u specijaliziranim barovima koje odgaja nove generacije talentiranih barmena.
Foto/Monin Croatia FB
Vedran Gulin je osnivač Zagreb Cocktail Weeka i koncepta Vino&Ino