Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SVJETSKI DAN GIN&TONICA Najbolji zagrebački barovi otkrivaju vam svoje omiljene recepte za G&T

svjetski-dan-gin-tonica

Ljudi toliko vole Gin&Tonic da su mu posvetili dva međunarodna praznika. Danas slavimo drugi Svjetski dan G&T-ja. Prvi se slavi 9. travnja. Gin&Tonic je uvjerljivo najpopularniji koktel na svijetu, piće koje je pokrenulo veliki globalni revival craft koktela.

Zašto toliko malo ljudi voli čisti gin i čisti tonik, a toliko mnogo ih voli Gin&Tonic, teško je reći. Prema jednoj teoriji razlog se krije na molekularnoj razini. Aromati za gin obično se maceriraju u alkoholu od žitarica. Glavni aromat za gin su bobice borovice.

Kad se alkohol ponovno destilira s borovicom, iz stanica bobica izvlači nekoliko esencijalnih ulja: pinen, namfen, sabinen i cineol te terpinen, cimen i terpinen -4-ol. Važniji od imena su struktura njihovih molekula i primarni okusi koje daju ginu. Tonik svoj gorki okus dobiva od kinina.

gin-tonic (1)

Tonik od kinina je lužina koja se koristila za liječenje malarije od 17. do sredine 20. stoljeća. Britanci u kolonijalnoj Indiji koristili su ga masovno. Budući da tonik pomiješan s vodom ima visoki pH što ga čini jako gorkim, svoje su tonike stavljali u gin da bi ih lakše pili. Kad se gin i tonik pomiješaju, molekule iz bobica borovice sreću se s molekulama tonika.

Te su molekule dosta slične i zato se jako privlače. Zapravo privlače se toliko, da stvaraju agregat u kojemu su molekule kinina isprepletene s molekulama borovice kao puzzle. Britanci su zbog toga primijetili da kad stave tonik u gin ne postižu samo manju gorčinu, nego potpuno novi, savršeno balansirani, neodoljivi okus.

Tako je počela povijest G&T-ja. Prema podacima iz sjajnog Ginfographic izvještaja koji svake godine objavljuje Gin Foundry, od svih koktela s ginom koji se godišnje prodaju u svijetu, 67 posto je G&T (iza njega su Negroni s 10 posto i Martini s 8 posto). Hrvatska otprilike prati taj trend.  Povijest Gin&Tonica dijeli se na četiri ere:

Rani G&T

gin povijest

Kad su Britanci 1858. preuzeli vlast u Indiji, najveći problem bila im je malarija. Kao što smo već spomenuli, jako gorki tonici od kinina bili su glavni lijek, a njihovo miješanje sa ginom i limetom radi lakše konzumacije slučajno je stvorilo Gin&Tonic, koji je postao novo popularno piće. G&T je, kao i sam gin, karijeru dakle počeo kao lijek. Na što i danas podsjećaju neki brendovi poput Hendrick’sa.

Mad Men era

 

View this post on Instagram

 

Mood. #madmen #joanholloway #joanharris #dondraper #christinahendricks #jonhamm #madmenpics

A post shared by Mad Men (@madmenpics) on


Sredina 20. stoljeća Gin&Tonicu je donijela novu eleganciju. Cool ljudi iz 50-tih G&T su voljeli piti u jako suhim varijantama koje se danas naveliko vraćaju, samo što su Don Drapperi onog vremena za razliku od nas danas tražili više alkohola. Puno više. Klasični G&T iz 50-tih radio se s jednakim omjerima gina, tonika i soka limete.

Španjolci


Stil zbog kojega danas volite Gin&Tonic, poslužen s puno leda i ukrasa u velikim balonkama, možete zahvaliti Španjolcima. G&T je nakon 50-tih počeo padati u zaborav i navlačiti imidž koktela za starije gospođe.

Općenito se smatra da su G&T u modu vratili baskijski i katalonski chefovi krajem 90-tih i početkom 2000-tih. U svojim avangardnim restoranima koji su tada bili najvruća stvar na svjetskoj sceni, istraživali su sve od fizike hrane do reintepretacija zaboravljenih klasika. G&T u gastro verziji slučajno je postao fenomen. Chefovi u restoranima highball čaše zamijenili su čašama za bordeauxe, u njih počeli stavljati puno velikih leda i dodatke koji su naglašavali aromate u ginovima: korice cistrusa, anis, klinčiće, egzotični papar, začinsko bilje…i poklanjali su veliku pažnju pairinga ginova s različitim tonicima.

Ovako poslužen, G&T je od starinskog pića postao cool koktel koji se proširio po barovima u cijelom svijetu. Bio je to savršeni protuotrov kičastim slatkim koktelima sa suncobranima iz 80-tih i 90-tih. Ljudi su ponovno poludjeli za Gin&Tonicom, ali ovoga puta i kontekst je bio drugačiji.

U barovima je bila nova generacija barmena spremna za revoluciju. Destileri su već eksperimentirali s novim stilovima gina, a bistri poduzetnici shvatili da će tržište trebati premium tonike dizajnirane za razne karaktere craft ginova iz malih destilerija. U samo nekoliko godina buknula je nova industrija, toliko raznolika, kreativna i uspješna da i danas raste.

Gin&Tonic danas

 

View this post on Instagram

 

The devil is in the detail… Simplicity and composition is key.

A post shared by Liquid Intellect (@liquidintellect) on

Gin&Tonic danas

Gin&Tonic se još razvija. Sve se stalno mijenja, od receptura za ginove do teorija o serviranju i dekoracijama. Novi poticaj ovom razvoju dao je rast craft bartenderinga, istraživanje svih mogućih vrsta domaćih tinktura, infuzija, sirupa, eliksira i fermentacija, koji su obrisali velike kilometraže granica u definicijama koktela. Nitko ne zna što će na kraju biti Gin&Tonic 21. stoljeća i to ga čini svježim, relevantnim i još uvijek najpopularnijim koktelom na planeti.

U čast ovom velikom izumu, na Svjetski dan Gin&Tonica, neke od najboljih zagrebačkih barova zamolili smo da s vama podijele svoje najdraže recepte za G&T.

TIME

Low cal Hendrick’s G&T

hendricks-gt

  • 0,03 Hendrick’s gin
  • 0,01 sok od limuna
  • 0,1 soda
  • 2 dasha Tonic bittera
  • 2 kapi ružine vodice

Dekoracija

  • svježi krastavac

DEŽMAN MINI BAR

barmen Jovan Pupovac

dezman-mini-g&t

  • Tanqueray No. Ten
  • Fever Tree Mediterranean
  • svježa limeta
  • peel grejpa
  • borovica

GLOW BAR

barmen Dominik Bečvardi

aviation

  • Aviation gin infuziran kakao zrnima
  • Aqua Monaco Golden Extra Dry tonik

Dekoracija

  • sušeni listići kafir limea
  • kakao zrna

APERITIVO

barmen Ivan Mandarić

aperitivo gt

 

  • 30 ml Bathtub Old Tom gin
  • 100 ml Monaco Green Organic Tonic
  • 1 zvjezdasti anis + korica naranče
ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

SVJETSKI DAN GIN&TONICA Najbolji zagrebački barovi otkrivaju vam svoje omiljene recepte za G&T

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min