Prije nekoliko dana otvoren je Hilton Canopy u zagrebačkom Branimir Centru. Riječ je o hipsterskom hotelu najnovije generacije, sa sjajno uređenim barom u kojemu poželite sjediti cijelo popodne, i još bolje dizajniranim restoranom ReUnion, koji je posvećen ikonografiji tog kvarta.
Naime, na mjestu gdje se danas nalazi Canopy, svojedobno je radila velika tvornica Union, kasnije preimenovana u Josip Kraš. Pa je u sjećanje na najveću regionalnu čokoladnu industriju, Canopyjev restoran nazvan ReUnion.
Restoran je, kao i cijeli hotel, izašao iz poetike Saše Šekoranje i Deana Franića, a obilježavaju ga tople i mekane teksture stolica i naslonjača kontrastirane mramornim stolnim pločama, eksplozija uzoraka i ugodan, gotovo kućni ugođaj. U restoran se ulazi kroz lobi u kojemu su parkirani narančasti bicikli i bar koji je u ponedjeljak bio pristojno pun, a prijateljski dizajn ovjeravale su dvije jako vesele bebe koje su entuzijastično puzale po mekim tepisima.
Zidovi su puni retro reklamnih plakata, dok sa stropova vise raskošni lusteri u stilu art decoa. ReUnion je posveta starom industrijskom Zagrebu ali i načinu života i vrijednostima koje preživljavaju zagrebačka desetljeća.
Poluotvorena kuhinja i pult u pločicama podsjećaju na nekadašnje mliječne restorane, police ispred kuhinje pune su velikih staklenki s ukiseljenim povrćem koje je napunio chef Marinko Topalović, velike reprodukcije reklama iz 50-tih podsjećaju na vječne brendove zagrebačke industrije hrane, a ručak možete podijeliti s neznancima za velikim drvenim komunalnim stolom koji gleda ulicu i na kuhinjske peći.
Chef Marinko Topalović je mladi veteran koji je radio u čitavom nizu zagrebačkih restorana, od Fellinija do Hiltonova Oxbo Urban Bar &Grilla. ReUnionov jelovnik kombinacija je lokalne i internacionalne hotelske hrane, s nekoliko pravih američkih steakova iz poznate farme Creekstone.
Osobito nam se svidjelo što smo među predjelima naišli na srdele, soparnik, i izvrsne frittere od kulena, koje serviraju sa slatkim zadimljenim umakom od pečene paprike. Na posebnoj karti lokalnih deserata su domaći sladoledi (mi smo probali sladoled od buče sa sjemenkama lana, saćem i toplim umakom od meda), makovnjače i orehnjače, fritule s mascarponeom i ostali lokalni aduti.
Crni rižoto bio je neobično ukusan i vrlo precizno kuhan, dok je golemom parmigianom dominirao dimljeni okus patlidžana. Na vinskoj i pivskoj karti treba još dosta raditi, ali ReUnion bi prema prvim dojmovima mogao postati značajan dobitak za eutaniziranu zagrebačku hotelsku restoransku scenu.