Na svečanoj ceremoniji u New Yorku u ponedjeljak u 8 navečer po lokalnom vremenu San Pellegrino je proglasio 50 najboljih restorana na svijetu za 2016. godinu. Najboljim restoranom na svijetu proglašena je Osteria Francescana iz Modene. Restoran chefa Massima Botture lani je bio na drugom mjestu. Drugi je španjolski El Celler de Can Roca braće Roca iz Girone koji je lani pobijedio, a treći njujorški Eleven Madison Park chefa Daniela Humma.
And the new No.1 is OSTERIA FRANCESCANA of #Modena @massimobottura #Worlds50Best pic.twitter.com/qtFWFkQX6s
— The World's 50 Best (@TheWorlds50Best) June 14, 2016
Ovogodišnji će se izbor pamtiti po neočekivano lošem plasmanu nekih velikih imena. Postoji razlog zašto izbor 50Best zovu “anti-Michelinom” ali mnogi smatraju da su ove godine pretjerali. Među imenima koja su pala između 51. i zadnjeg mjesta našli su se neki do najvećih profesionalnih autoriteta poput Thomasa Kellera s restoranima Per Se i French Laundry. Najviše komentara izazvao je loš plasman nekih legendarnih francuskih restorana, Le Chateaubrianda Iñakija Aizpitartea, restorana Astrance Pascala Barbota, dvojice chefova koji su definirali suvremenu francusku kuhinju, a zapažen je i pad na listi restorana Alaina Ducassea u pariškoj Plaza Athénée. Andrea Petrini, jedan od najutjecajnijih ljudi svjetske restoranske scene i predsjednik sudačkog panela nagrade 50Best, dosta je prezirno komentirao ovakav izbor San Pellegrinovih ocjenjivača: “To su loše vijesti za Francusku i za nagradu 50Best, ako u slici moderne francuske kuhinje nema Le Chateaubrianda, Astrancea, Yannicka Allénoa (Pavillon Ledoyen), pa ni Alaina Ducassea, tko je dovraga ostao?”
Massimo Bottura je izmislio modernu talijansku kuhinju sukobljavajući se s najkonzervativnijom kulturom hrane na svijetu, i učinio je konkurentnom u samom vrhu svjetskog restoranskog biznisa. Čovjek nevjerojatne energije, Bottura je i jedan od najpopularnijih kuhara na svijetu i lider globalne inicijative za novu ekonomiju hrane koju provodi kroz suradnje s pučkim kuhinjama. No, kritičari kažu da već nekoliko godina nije relevantan kao što je bio. Izbor Osterie Francescane kao najboljeg restorana i izbacivanje nekih od najautoritativnijh francuskih restorana u donji dio liste, mnogi su internetu komentirali kao konačni dokaz sumnjive kompetencije San Pellegrinova sistema ocjenjivanja.
Uobičajenim ritmom, u tjednima uoči proglašenja najboljih restorana, objavljeno je nekoliko San Pellegrinovih lista u drugim kategorijama. Bangkoški restoran Gaggan indijskog chefa Gaggana Ananda proglašen je najboljim restoranom u Aziji, Central iz Lime koji vode chefovi Virgilio Martínez i Pía León proglašen je najboljim restoranom u Južnoj Americi. Dominique Crenn, iz Ateliera Crenn u San Franciscu proglašena je najboljom u anakronoj kategoriji žena chefova, najboljim slastičarom proglašen je Pierre Hermé, genijalni Alain Passard iz L’Arpegea dobio je nagradu za životno djelo, a restoranom s najvećim potencijalom (One To Watch) proglašen je tokijski Den chefa Zaiyu Hasegawe. Ove godine prvi je put dodjeljena nagrada za Umijeće ugostiteljstva, The Ferrari Trento Art of Hospitality Award, koja afirmira važnost posluge i cjelokupnog vođenja restorana. Restoranom koji pruža ukupno najbolje iskustvo na svijetu proglašen je Eleven Madison Park Proglašenje pobjednika za 2017. održat će se u Australiji.
Ovo su najbolji restorani na svijetu prema izboru San Pellegrina (lista s fotografijama)
Ostatak liste 51-100 mjesta pogledajte OVDJE