U Parmi je u petak predstavljeno novo izdanje Michelina za Italiju 2019. Chef Mauro Uliassi dobio je tri zvjezdice za svoj restoran Uliassi u Senigaliji, malom obalnom resortu u Marcheu, regiji s ozbiljnom koncentracijom Michelinovih zvjezdica. Uliassi je veliki talijanski chef, čija je priča zapravo duga potraga za pravim životnim pozivom.
Gotovo cijelu karijeru napravio je u Senigaliji. Restoran je otvorio 1990. i s godinama ga pretvorio u kulinarski bastion. U kuhinji je počeo raditi sa 17 godina, radio je večernje servise jer je danju išao u tehničku školu za dječake. Školu je napustio jer kao tinejdžer nije mogao podnijeti život bez djevojaka i upisao je kuharsku školu. Profesionalno školovanje odradio je u vrhunskmi talijanskim restoranima, ali nije mu se sviđala pompa i pritisak fine dininga, pa se vratio kući počeo predavati na lokalnoj kuharskoj školi.
View this post on Instagram
Neko vrijeme Uliassi je mislio da je u učiteljskom poslu pronašao svoj poziv. Onda je 1983. upoznao svoju buduću suprugu Chantal koja ga je zamolila da kuha za njihovo društvo: “Kuhao sam s najvećom strašću, kao u Babbetteinoj gozbi, prvi put sam otkrio kako je fantastično kad vidite da ljudi uživaju i da su sretni zbog nečega što ste napravili, “ pričao je kasnije. Mauro Uliassi tada se potpuno posvetio kuhanju.
Njegovi prvi meniji u restorančiću na plaži koji je otvorio sa sestrom Catiom, sastojali su se od malih ribljih jela koja su brzo postala popularna među turistima. Uliassi je stalno razvijao kuhanje i za deset godina počeli su ga primjećivati kritičari. Prvu Michelinovu zvjezdicu dobio je 2000. godine, devet godina kasnije drugu i njegov je restoran proglašen najboljim u Italiji. U petak je dobio treću Michelinovu zvjezdicu, potvrdu ugleda koji Uliassi već dugo ima među chefovima i ozbiljnom restoranskom publikom.
Michelin ove godine u Italiji nijednom novom restoranu nije dodijelio dvije zvjezdice, ali ih je 29 dobilo po jednu. Ovo je cijela lista novih restorana sa zvjezdicama.
ConFusion Lounge, Arzachena
Sapio, Catania, chef Alessandro Ingiulla, najmlađi talijanski chef u Michelinu
St. George by Heinz Beck, Taormina, chef Giovanni Solofra
Quafiz, Santa Cristina d’Apromonte, chef Nino Rossi
Due Camini, Savelletri, chef Domingo Schingaro
Bros’, Lecce, chef Floriano Pellegrino
Caracol, Bacoli, chef Angelo Carannante
Vitantonio Lombardo, Matera, chef Vitantonio Lombardo
Locanda Severino, Gaggiano, chef Giuseppe Misuriello
Casa Iozzìa, Vitorchiano, chef Lorenzo Iozzìa
Danilo Ciavattini. Viterbo, chef Danilo Ciavattini
Moma, Rim, chef Andrea Pasqualucci
La Tenda Rossa, Val di Pesa, chefovi Maria Probst i Chistian Sant’Andrea
Al 43, Lucigliano, chef Maurizio Bardotti
Giglio, Lucca, chefovi Stefano Terigi, Benedetto Rullo i Lorenzo Stefanini
Abocar Due Cucine, Rimini, chef Mariano Guardianelli
Harry’s Piccolo, Trst, chef Alessandro Buffa
Stube Hermitage, Madonna di Campiglio, chef Giovanni D’Alitta
In viaggio, Bolzano, chef Claudio Melis
Astra, Collepietra, chef Gregor Eschgfaeller
Degusto Cuisine, San Bonifacio, chef Matteo Grandi
12 Apostoli. Verona, chef Mauro Buffo
Materia, Cernobbio, chef Davide Caranchini
Sedicesimo Secolo, Orzinuovi, chef Simone Breda
Spazio7, Torino, chef Alessandro Mecca
Carignano, Torino, chef Marco Miglioli
Locanda del Sant’Uffizio Enrico Bartolini, Cioccaro, chef Gabriele Boffa
Cannavacciuolo Bistrot, Novara, chef Vincenzo Manicone
Cannavacciuolo Bistrot, Torino, chef Nicola Somma
Mauro Uliassi, Senigalia, chef Mauro Uliassi
Tri Michelinove zvjezdice u Italiji sada imaju Massimiliano Alajmo, Massimo Bottura, Chicco Cerea, Enrico Crippa, Annie Féolde i Riccardo Monco, Norbert Niederkofler, Niko Romito, Nadia i Giovanni Santini, Heinz Beck i Mauro Uliassi.