Ani Ugarković ide dobro. U petak oko dva njen je restoran Mali Bar u Vlaškoj ulici bio pun veselih ljudi koji su uživali u odličnoj hrani, i stvarali onaj jedinstveni zvuk glasnog žamora, zvonkog bešteka i dodirivanja čaša, po kojemu se uzbudljivi i vibrantni restorani razlikuju od dosadnih. Ana Ugarković zaslužila je da joj ide dobro, jer vodi najbolji bistro u Zagrebu, koji predstavlja apoteozu izrazito sezonskog comfort fooda koji nije preskup.
Na današnjem su nam meniju pažnju privukle juha od bijelog graha, lasagne s raguom od kunića i pečenim kestenima, orzotto s goveđim repom i hrenom, njoke od istarske skute u umaku od crnog kelja i tempura od oslića s krumpirovim salatom i mišancijom.
Grah, mišancija, kelj, kesteni i vrhunska bijela riba tipični su sastojci za ovo godišnje doba. Naručili smo mola, koji je bio savršeno tempuriran, s točno onoliko hrskavog tijesta koliko je potrebno da se zaštiti pahuljasta tekstura mesa ove veličanstvene ribe, i njoke koje su malo remek djelo bistronomskog žanra.
Tvrde ali prozračne, perfektno pripremljene i skuhane njoke kupale su se u tamnozelenom, srčanom umaku od kelja prošaranom dimljenim komadićima hrskave pancete i finim pinjolima, koji su cijeli tanjur učinili elegantnim. Pa nismo imali puno izbora, nego da ove izvrsne njoke gospođe Ugarković proglasimo jelom tjedna.