Salenjaci su jedna od onih malih narodnih slastica koje pokazuju koliko se finoće može naći u najrustikalnijim starim receptima. Salenjaci su zimski kolači, koji su se zbog korištenja svinjskog sala u receptu u pravilu pekli tijekom kolinja, a onda se njihova sezona protezala do iza Božića.
S desecima globalnih trendova i food fadova koji su promijenili način na koji pečemo i jedemo kolače, salenjaci su s godinama nekako pali u drugi plan. I vjerojatno nema boljeg vremena da se vrate od sadašnjeg, kada vodeći chefovi, restorani i proizvođači hrane dosta uspješno revaloriziraju najbolje hrvatske tradicionalne sastojke, u koje vrhunski proizvodi od domaćih, prirodno uzgojenih svinja svakako spadaju.
Svinjsko salo jedini je sastojak u ovom nostalgičnom božićnom kolaču za koji se morate malo potruditi oko nabave i to svakako učinite. Možete ga zamijeniti maslacem, ali upravo je salo ono što salenjacima daje njihov posebni karakter i bogatstvo. Potrebno je i malo strpljenja u izradi tijesta, jer salenjaci, hrvatska verzija millefeuillea, moraju dobiti raskošnu lisnatu teksturu i ostati prhki i lagani. Za punjenje salenjaka odabrali smo marmeladu od manga i breskve francuske firme Bonne Maman. Mango i breskva možda nisu prva asocijacija na salenjake, ali mango je jedan od najklasičnijh parova svinjetini, a ova marmelada je bomba koncentriranih voćnih okusa i nije preslatka, pa će odlično raspjevati bogato masno tijesto i štaub šećer kojim se salenjaci posipaju. Želite li baš tradicionalne okuse, Bonne Maman od marelice ili višnje salenjacima će dati okuse kakve pamtimo iz kuhinja naših baka.
Tijesto
Punjenje
Za posipanje
listići badema po želji
Ugrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Aktivirajte svježi kvasac dodajući smrvljenu kocku u malo mlakog mlijeka. Pustite da se digne. Od kvasca i svih preostalih sastojaka umijesite tijesto i ostavite da stoji pola sata. Na hladnoj površini razvaljajte tijesto, namažite salom, preklopite i istucite. Ako treba još malo razvaljajte da dobijete tijesto debljine oko 1 centimetar. Preklopljeno tijesto sa salom ostavite stajati još pola sata. Onda ga izvadite, razvaljajte, premažite salom, preklopite, istucite. Ponovite postupak još jednom, ukupno tri puta.
Gotovo tijesto razvaljajte na debljinu 1 centimetra i razrežite na kvadrate veličine 5 centimetara. Na svaku kockicu stavite žličicu marmelade i zarolajte od kuta bližeg sebi dijagonalno, da dobijete roščiće. Salenjake složite na pleh prekriven papirom za pečenje i pecite 20 minuta. Pečene salenjake izvadite na rešetku da es ohlade, pa pospite šećerom u prahu.
Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom Nikas, ekskluzivnim distributerom brenda Bonne Maman