Svake godine, jedan začin proglašava se obaveznim novim elementom u vašoj kuhinji, jedna namirnica proglašava se superfoodom. Pa se do iduće godine sve zaboravi (tko se više sjeća tiger nuta?) i dođu novi. Ponekad nam se posreći pa se pojavi namirnica koja spaja nove okuse s nutricionističkim supermoćima. A tek vrlo rijetko dogodi se da ono što se proglasi novim čarobnim in-sastojkom zapravo ima smisla, uđe na restoranske menije i ostane dio bolje svakodnevne prehrane.
Timut papar je upravo taj sastojak. Zadnjih godinu dana ne možete otvoriti blog o hrani a da negdje ne naiđete na timut. U Zagrebu ga prodaju u Harissi, košta više od 2000 kuna po kilogramu, za 30 grama morate izdvojiti 60-tak kuna. Timut je nepalska vrsta lažnog papra, riječ je o bobicama bobice fenomenalnog parfemskog citrusno-voćnog mirisa koji podsjeća na grejp, hladne ljutine koja podsjeća na sečuanski papar i okusa koji stvara osjećaj struje na jeziku, kao kad liznete bateriju (tipično za plodove biljki iz roda zanthoxylum).
Meka i šuplja, zrna timuta lako se drobe i grizu, i sve u što ga stavite propjeva divnim aromama, posebno riba, salate i zeleno povrće. Mljeveni timut koristi se za marinade za piletinu, a ako ga pomiješate s malo otopljenog maslaca dobit ćete savršeni umak za kuhano povrće, posebno za kuhani krumpir. Vrijedi ga testirati i u koktelima, posebno u Gin&Tonicu.
Timutu (ili timuru) pripisuju se i značajni zdravstveni benefiti, od doprinosa boljoj cirkulaciji i probavi do čišćenja krvi. Tradicionalno, u Himalaji ga koriste zbog okusa i efekta koji stvara na jeziku, tretiraju ga kao lagani analgetik, za zubobolju primjerice. Najviše ga koriste u lokalnoj kuhinji u Uttarakhandu, dijelu Indije poznatom po Rishikeshu, gdje timut osim kao začin koriste i kao glavni sastojak za chutney (dunkcha) i druge dodatke jelima, dok se zimi od sušenog timuta kuha juha za zagrijavanje.
Kora i sjemenke, oporijeg okusa od ploda koriste se za tradicionalne ljekovite tonike i druge pripravke. Iako ga u Aziji stoljećima koriste kao lijek, znanost još nije potvrdila timutova ljekovita svojstva, ali gastronomija itekako jest potvrdila njegovu divnu aromatiku i mogućnosti korištenja u nizu jela. Predlažemo da ga probate u njegovom prirodnom kontekstu, u jednoj varijanti tradicionalnog nepalskog jela Thukpa.
Sastojci
U multipraktiku sameljite češnjak, ljutiku i đumbir, morate dobiti pastu.
Veliki lonac stavite na srednje jaku vatru. Otopite kokosovo ulje, pa dodajte pastu od češnjaka i đumbira. Pržite oko 5 minuta da tekućina ispari. Dodajte začine, zelene feferone i pržite još 2 minute. Dodajte rajčicu i temeljac, zakuhajte i krčkajte 10-tak minuta.
Dodajte sojin umak i nektar agave. Dodajte kupus i smanjite vatru na srednju jačinu. Kuhajte 5 minuta. Dodajte mrkvu, celer i papriku pa kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre, u jelo iscijedite sok limete i odmah poslužite.