“Vatra, vatra je ono što me najviše uzbuđuje u kuhanju,” rekao nam je ovih dana ReUnionov chef Marinko Topalović, još mladi veteran zagrebačke restoranske scene koji vodi kuhinju jednog od najzanimljivijih novih zagrebačkih restorana, ReUniona otvorenog prije malo više od dva mjeseca u modernom hotelu Canopy by Hilton u Branimir Centru.
Topalović, dakle, voli raditi s vatrom. On dovršava niz jela na vatri i peče kruhove na pravom plamenu. Plamen je jedan od zaštitnih znakova ReUnionova stila.
Premda ima samo 36 godina, mršavi, hiperenergični Topalović profesionalno kuha već dva desetljeća. Rođen je 1983. godine u Tuzli, s obiteljii se 1994 preselio u Zagreb. Pretkraj osnovne shvatio je da želi biti baš kuhar i ništa drugo, pa je upisao kulinarsku gimnaziju u Utrinama, u ono vrijeme jedinu privatnu kuharsku školu u Zagrebu.
Već krajem devedesetih, kao šesnaestogodišnjak, počeo je raditi u Maximu. Maximo je bio jedan od najluksuznijih zagrebačkih restorana svog vremena, smješten u Ciboninom centru kraj košarkaške dvorane Dražen Petrović. Danas u tom reprezentativnom prostoru nažalost nema ničega.
Kasnije je Topalović radio u čitavom nizu zagrebačkih restorana (uključujući Fellini u njegovu najboljem razdoblju) kao i u jednom porečkom, da bi se 2012. zaposlio u Oxbo Grillu, steakhouseu tada tek otvorenog hotela Doubletree, prvog zagrebačkog Hiltona.
Oxbov je chef bio Tomislav Nikšić o kojem Topalović i danas govori s iskrenim poštovanjem i bezbroj komplimenata. Tijekom našeg polusatnog razgovora, barem je triput rekao Nikšić je kralj, on sve zna! Pa je zatim počeo opisivati Nikšićeve procedure razrade recepata sa suradnicima i njegovu visoku radnu etiku koja nije poznavala slobodne dane.
Poslije šest godina u DoubleTreeju, uprava hrvatskog Hiltona Topaloviću je povjerila ReUnion, restoran u tek otvorenom Canopyju. Bila je to dobra odluka. Rezultati se već vide.Nedjeljni obiteljski ručak nakon samo dva tjedna postao je veliki gradski hit, upravo se razrađuju koncepti za poslovni ručak za desetak eura i za gastronomski Chef’s Table, dok se istodobno priprema jelovnik za Valentinovo.
Na ReUnionovoj večeri za Valentinovo nastupit će Zsa Zsa, pop zvijezda u usponu, a gospodin Topalović potrudio se i jezično začiniti svoju prvu autorsku valentinovsku večeru, koja se sastoji od dva menija.
Mesni jelovnik otvara se tartar biftekom s kamenicama, majonezom od soje i pečenom ciklom; taj se tartar prigodno zove Fire and Water. Slijedi Spice Me Up juha od tortilje s kremom od avokada i pečenom paprikom, pa steak umotan u lardo, s pireom od celera s tartufima i bearnaise umakom, pod šifrom I’m So Excited. Ooo, God je desert od naranče i paške skute sa suhim marelicama, a sve to skupa košta 275 kuna po osobi.
Riblji meni za Valentinovo u ReUnionu nije ništa manje strastven. Počinje s Raw Love, tartarom od lososa s kamenicama i narom (što je Valentinovo bez kamenica?). Slijedi Scent Of You, limunom aromatizirana juha od brancina sa šafranom, dok glavno mjesto zauzima steak od tune mariniran u soji i mirinu s pireom od wasabija i cistrusima.
Desert pod imenom Sweet Balls of … jasno asocira na Jerry Lee Lewisa i Topalovićev rokerski background, a sastoji se od kuglica bijele čokolade punjenih sladoledom od vanilije i malinama, pa prelivenih toplom crnom čokoladom.
Ovi rock and soul jelovnici spadaju među duhovitije koncipirane valentinovske večere u Zagrebu, koje smo dosad vidjeli. Čemu treba dodati i Share Your Love, radni naziv za mjesta za komunalnim velikim stolom koji prima nekoliko parova ili naprosto društva singlesa koja jedni druge žele izvesti na večeru za Valentinovo. Prilično moderno i zabavno.
REUNION (Canopy by Hilton)
Valentinovo
Branimirova ulica 29
Četvrtak, 14. veljače 2019.
Cijena 275 kuna po osobi
Rezervacije 01 4559 518 ili