U četvrtak 31. siječnja u zagrebačkom hotelu Westin održano je En primeur kušanje mladih bijelih vina iz Slavonije, Dalmacije i Bregovite Hrvatske. Današnjim su En primeurom dominirale slavonske graševine.
Dr. Branko Mihalj, koji bere krajem rujna i u listopadu, potvrdio se ekscentrično bogatim, aromatičnim, kiselim ali istodobno širokim vinima iz 2018. godine, kao najekspresivniji kutjevački vinar. Upravo je fascinantno da se tako originalna vina prodaju u supermarketima za mali novac.
Vlado Krauthaker donio je izvrsni, gusti, gotovo auslese zelenac i par bogatih graševina. Belje je 2018. godine napravilo toliko bogatu kvalitetnu graševinu (to je ona za 25 do 32 kune) da je vrhunska morala krenuti u predikatnim smjeru, premda je ostala suha.
Badel se predstavio gustim, moćnim chardonnayom i neobično stiliziranim sauvignonom, koji je toliko pun pirezina i tiola, kao da je došao iz Marlbourogha. Riječ je o jednom od najradikalnijih domaćih sauvignona, što nam se jako sviđa.
Zagorska obitelj Kopjar donijela je neobičnu graševinu koja zaslužuje visoke ocjene za originalnost: to vino, koje sadrži 3 posto sauvignona, zeleno je i hrskavo kao dobar sauvignon, a bogato kao zlatna slavonska graševina, Kopjar je uz Mihalja najvažniji mali proizvođač koji se pojavio na današnjem En primeuru.
Kad je, pak, riječ o dalmatinskim vinima, svidjeli su nam se Sladićev Debit (najatraktivnija etiketa na cijeloj smotri) i Stinina Vugava koja postaje vrijednost za sebe. Većina pošipa pati od previsokih prinosa što nužno znači manjak koncentracije, no Stina i Rizman imaju prilično karakteran i dug aftertaste. Mislimo kako je krajnje vrijeme da se zelena berba uvede kao redovita praksa kod svih ambicioznijih proizvođača pošipa.