U Norveškoj je prekjučer otvoren Under, prvi europski podvodni restoran. Under je nešto sasvim drugačije od podmorskih restorana u Dubaju i na Maldivima. Projekt bez presedana potpisuje slavni norveški arhitektonski studio Snøhetta, ljudi koji su radili i 10 milijuna dolara vrijednu novu kuhinju restorana French Laundry Thomasa Kellera (i norvešku Operu i novu Aleksandrijsku biblioteku). Restoran je smješten u Bålyju, na najjužnijoj točki norveške obale. Sagrađen je za nešto više od godinu dana.
Betonska struktura restorana otvorena je širokim panoramskim prozorom dizajniranim tako da zgradu praktički pretvara u dio lokalnog podvodnog pejsaža. Dugačak 13 metara, pet metara pod morem, restoran prima stotinjak gostiju. Debeli zidovi i posebna konstrukcija omogućavaju će normalan rad restorana u najrazličitijim vremenskim uvjetima.
Arhitekti su koristili motiv periskopa. Najveći izazov bio je kreirati prostor u kojemu će se ljudi osjećati sigurno i nimalo klaustrofobično. Svi materijali su prirodni, a kompletan izgled restorana proizišao je iz ekoloških zahtjeva, konstrukcije koja mora funkcionirati kao veliki prirodni morski greben. Fasada je obrađena tako da se na nju nasele školjke i alge. Dok bude zatvoren za goste, služit će kao oceanografski istraživački centar.
Novinari koji su prvi posjetili Under kažu da je riječ o jednom od najmirnijih prostora u kojemu se ikad posluživala hrana. Chef Undera Nicolai Ellitsgaard svoj koncept opisuje ovako: “Svježi sastojci i čisti, goli okusi su nam najvažniji. Istodobno, želimo ponuditi jedinstveno iskustvo koje će goste odvesti izvan njihove zone komforna.”
Restoran ima jedan tasting meni prigodno nazvan Immersion Menu za 230 eura (plus 150 eura za pairing s vinima ili 60 eura za pairing sa sokovima). Meni se naravno temelji na sjevernomorskim ribama i morskim plodovima. Rezervacije su otvorene od 2. travnja. Mjesta nema do daljnjeg, možete se samo prijaviti na listu čekanja.