Kvarner ima puno ozbiljnih turističkih problema. Na cijelom kopnenom dijelu nema ni jednog zaista vrhunskog velikog hotela. Barovi i kafići uglavnom su drugorazredni, politika lokalnih turističkih zajednica beznadno pasivna i zastarjela, a glavno regionalno središte Rijeka izrazito je protuturistički grad.
Pa ipak, na Kvarneru se nalazi velika grupa dobrih do izvrsnih restorana i konoba: takva koncentracija dobre hrane ne postoji nigdje drugdje na obali, osim u Istri.
Vodeći kvarnerski restorani trebali bi zajednički nastupati i podržavati jedni druge, i tako od kvarnerske gastronomije stvoriti međunarodno prepoznatljivi brand. Michelinova, zaslužena, zvjezdica za Draga di Lovranu itekako pomaže prestižu i brendiranju kvarnerske restoranske scene.
Evo liste 14 najboljih kvarnerskih restorana za prvu polovicu 2019. godine (neki od njih otvorit će se tek idući mjesec, poslije zimske pauze).
Najbolji sastojci na Kvarneru i u Hrvatskoj; od škampa i ribe, do prvih bijelih tartufa, divljih šparoga i šumskih jagoda. Svjetski relevantna vinska karta.
Nadahnuto kuhanje i prelijepe prezentacije chefa Denija Srdoča na jednoj od najfascinantnijih lokacija u cijeloj Hrvatskoj
Međunarodno vrijedan japanski restoran u luksuznom ambijentu s odličnom vinskom listom.
Klasična hotelska visoka kuhinja s puno lokalnih sastojaka i jednom od najboljih vinskih lista u ovom dijelu Europe.
Johnson je svojoj redovito svježoj ribi i škampima u zadnje dvije godine dodao sofisticiraniju prezentaciju i profesionalnije kuhanje.
Chef u usponu Tino Sinožić nadahnuto i s puno osjećaja priprema prvorazredno svježu robu. Jednako mladi voditelj restorana Denis Herceg već je tvrdi profesionalac. Pogled s terase je blizu čarobnom.
Poslije dvogodišnjeg lutanja Bevanda ponovo dobro funkcionira. Sommelier i voditelj restorana Klaudio Jurčić jedan je od najboljih u svom poslu.
U Rivici smo u zadnje dvije godine tri puta baš izvanredno jeli. Rivičina kuhinja nježno postupa s odličnom ribom i škampima, a u vinskim se hladnjacima uvije pronađe ponešto buteljki svjetske klase, poput Podveršičeve Kapje.
Vlasnik i chef Zijavice Stiven Vunić kuha maštoviti hranu jakih i čistih okusa od ultrasvježih sastojaka. Ponuda se mijenja ovisno o dnevnom ulovu.
Vrlo dobar riblji restoran s pametnom vinskom kartom i odličnim servisom. Kuhinja bi mogla malo dotjerati prezentacije.
Laurus je kombinacija klasičnog ribljeg restorana i inovativnog grilla. Pečeni tartar biftek, burger od brancina i janjeće kobasice naši su favoriti s roštiljskog dijela karte. Pogled na Kvarner je impresivan.
U ovoj se veteranskoj konobi, gdje je svojedobno kuhao Andrej Barbieri, i dalje jede fini lokalni comfort food za relativno mali novac.
Jako simpatična konoba na početku glavne ulice u Voloskom, s dobrim mikrolokalnim proizvodima i finim rustikalnom kuhanjem. I poslije više od godinu dana pamtimo poširanu ražu.
Ovaj kroatocentričnoi steakhouse drži vrlo, vrlo dobro meso i zna ga pripremati. Malo nam ide na živce što ne možemo početi večeru šampanjcem ni završiti maltom ili konjakom, ali ondje drže isključivo domaća pića.