Cijela prošla i početak ove godine protekli su u konsolidaciji hrvatske kuharske scene. Oni chefovi koje smo još donedavno smatrali punkerima i razbijačima ustaljenog poretka, etablirali su se kao klasici moderne hrvatske kuhinje.
Najbolji su primjeri David Skoko i Tvrtko Šakota (Rudi Štefan već je ranije postigao status klasika) . Rangu klasičnih chefova približavaju se Goran Kočiš, Ana Grgić, Hrvoje Kroflin, Ante Udovičić , Fabricio Vežnaver, a možda i Marina Gaši. Majstori poput Zirojevića, Velle, Tomšića i Sanjina izvrsno kuhaju u svom veteranskom razdoblju (što nema veze s njihovim godinama, nego sa stažom u vrhunskim kuhinjama).
U međuvremenu, formirala se cijela jedna nova generacija koja bi mogla bitno unaprijediti kvalitetu hrvatske gastronomije. Evo liste mladih chefova, koji bi trebali obilježiti idućih pet godina. Na listi nema Bernarda Koraka, jer tek očekujemo, s najvećim zanimanjem , njegov autorski restoran na Plešivici, ni Matije Bogdana koji, eto, kuha u Ledburyu.
Gospodin Srdoč dobio je zvjezdicu u 27 godini života i petoj godini radnog staža. Što još reći?
Gospodin Horvat sjajno je vodio gastronomski bistro Ab Ovo. Jedva čekamo pravi, veliki restoran u centru grada.
Gospodin Bregeš preko zime stažira u najboljim svjetskim restoranima, što mora pridonijeti njegovoj interpretaciji terroirske otočke kuhinje.
Gospodin Hromalić, tehnički briljantni pastry chef , unosi sasvim nove kriterije u hrvatsko slastičarstvo.
Gospodin Vokal, bivši sous chef u Dubravkinom putu i Noelu, trenutno je valjda najtraženiji mladi kuhar na tržištu. Njegovi stariji kolege razbacuju se komplimentima na Vokalov račun.
Gospodin Sinožić dobio je Gault-Millauovu nagradu za mladog chefa godine. Više smo se puta uvjerili u njegov senzibilan pristup kuhanju vrlo svježih sastojaka.
Otkako je gospodin Jantolek, jedan od Štefanovih učenika, došao u ovaj inteligentno koncipirani i vođeni restoran, Pod zidom se počeo približavati gastronomiji
Gospodim Smetiško tehnički je kompetentan chef, koji je u samo godinu dana uspio stvoriti hedonistički gastronomski bistro s vrlo pristojnim cijenama
Mladi gospodin Klarić razvija se pod mentorstvom Ane Grgić i u najboljoj ugostiteljskoj školi u Hrvatskoj, zagrebačkoj Esplanadi. Već smo primijetili ozbiljnu nadarenost, koja bi se vremenom mogla razviti u relevantan chefovski rukopis.