Chef Alain Ducasse nedavno je na londonskom King’s Crossu uz svoju čokolateriju Le Chocolat otvorio minijaturni cafe. Le Cafè bi se trebao razviti u lanac. Ima samo jedanaest mjesta, cafeliera (sommeliera za kavu) i valjda najskuplju kavu u Europi. Na listi imaju šest vrhunskih “cru d’exeption” filter kava, vlastiti blend i četiri espresso kava. Samo jedna se izdvaja. Ne samo porijeklom, nego i cijenom. 17,48 eura za šalicu.
Ako pitate zašto kava košta 130 kuna, cafelier će objasniti da je to zato jer se radi od dragocjene jemenske sorte koja se na maloj plantaži proizvodi u nanokoličinama od 13 kilograma godišnje, praktički ju je nemoguće nabaviti, i prepoznatljiva je po notama naranče, meda i kakaa. Plantaža je specijalnom pložaju, na 2300 metara nadmorske visine. Jemenska kava od sto kuna kuha se naravno s najvećom pažnjom i poslužuje s madeleinom ili čokoladicom iz susjedne Ducassove čokolaterije Le Chocolat.
Londončani su kavu od 15 funti kuna dočekali s prijezirom, ali Ducasse nije ni trepnuo. Rekao je da se obraća ljubiteljima kave i onima koji žele nova iskustva. I, naravno, milijunima londonskih turista kojima će selfie sa jemenskom kavom kod Ducassea biti Instagram trofej s putovanja.