Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Važna vijest za otočku gastronomiju. Na Cresu se napokon otvara sirana

cres-ovce

Na Cresu živi oko 13 tisuća ovaca. Creska se janjetina smatra možda najukusnijom u Hrvatskoj. Međutim, na Cresu se ne proizvodi sir. Kao ni na susjednom Lošinju, što je apsurdno.

Creske ovce, s obzirom na divlju i čistu prirodu tog velikog otoka, mogu davati bogato i aromatično mlijeko, koje bi se, uz kompetentan know how, moralo prerađivati u vrhunski sir.

No, na Cresu nije bilo sirane. Do danas, kad je Poljoprivredna zadruga Loznati počela s izgradnjom prve creske sirane unatrag više od pola stoljeća. Riječ je o investiciji od pet i pol milijuna kuna. Dva milijuna osigurala je Europska Unija.

Sirana bi trebala početi s radom idućeg proljeća. Nadamo se da će creski ovčji sir značajno pojačati otočku ali i cijelu hrvatsku gastronomsku ponudu. Ovdje treba reći kako je proizvodnja vrhunskog sira visoko stručan posao, koji zahtijeva ozbiljne profesionalce.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Važna vijest za otočku gastronomiju. Na Cresu se napokon otvara sirana

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min