Na Cresu živi oko 13 tisuća ovaca. Creska se janjetina smatra možda najukusnijom u Hrvatskoj. Međutim, na Cresu se ne proizvodi sir. Kao ni na susjednom Lošinju, što je apsurdno.
Creske ovce, s obzirom na divlju i čistu prirodu tog velikog otoka, mogu davati bogato i aromatično mlijeko, koje bi se, uz kompetentan know how, moralo prerađivati u vrhunski sir.
No, na Cresu nije bilo sirane. Do danas, kad je Poljoprivredna zadruga Loznati počela s izgradnjom prve creske sirane unatrag više od pola stoljeća. Riječ je o investiciji od pet i pol milijuna kuna. Dva milijuna osigurala je Europska Unija.
Sirana bi trebala početi s radom idućeg proljeća. Nadamo se da će creski ovčji sir značajno pojačati otočku ali i cijelu hrvatsku gastronomsku ponudu. Ovdje treba reći kako je proizvodnja vrhunskog sira visoko stručan posao, koji zahtijeva ozbiljne profesionalce.