Druga polovica travnja pokazala se fenomenalnom za hrvatsku vinsku industriju. U jedva deset dana probali smo četiri nova vina koja zaslužuju više od 90 bodova, a dva opasno flertaju s 95 ili više.
Riječ je, redom, o Toljevu chardonnayu Le Chiffre iz 2017. Korlatovom Cabernet sauvignonu iz 2015, o pošipu Nerici iz 2018. te naposljetku o fantastičnom teranu Santa Elisabetta braće Benvenuti. Santa Elisabetta i Le Chiffre mogli bi vrijediti 95 ili više bodova.
Dvadesetak se godina bavimo ocjenjivanjem vina i nikad se nismo suočili s toliko izvrsnih novih vina iz različitih podneblja i u različitim stilovima. Hrvatska vinska industrija očigledno kvalitativno raste. Posebno veseli što ta ocjena važi i za butikne i za velike proizvođače.
Dapače, kad je riječ o vinarijama koje teže kvaliteti, vinska industrija spada među najnaprednije industrije u Hrvatskoj, o čemu, uostalom, svjedoče zaista veliki uspjesi naših vina na zadnja dva Decanterova natjecanja (dobijemo li ove godine manje medalja, to prije svega treba pripisati teškoj berbi 2017.).
Kvaliteta hrvatskih vina definitivno raste. Čak i manje afirmirane sorte poput škrleta zadnjih godina daju solidna vina. A vodeće vinarije u svim našim regijama zaista se trude unapređivati kriterije, kako u podrumu, tako i u vinogradu.
Stoga je došlo vrijeme za idući važan potez u pretvaranju Hrvatske u ozbiljnu vinsku zemlju. Vrijeme je, dakle, za početak procesa eliminacije inferiornih vina. Riječ je o vinima koja dolaze iz vinograda s prevelikim prinosima ili se baziraju na aditivima, ili se masovno proizvode od lažno deklariranog grožđa.
Hrvatskoj ne trebaju vina čija proizvodnja košta manje od njihove ambalaže i koja se prodaju po cijenama coca cole ili lošeg piva. Krajnje je vrijeme da visoka kvaliteta boljeg dijela hrvatske vinske scene postane industrijski, trgovački i ugostiteljski standard.