U četvrtak oko jedan svratili smo na ručak u nedavno otvoreni Grand Park. najveći luksuzni hotel u Istri. U velikom baru preko puta recepcije naišli smo na Ivana Mandarića, sjajnog zagrebačkog barmena, koji se brine oko svih Parkovih barova.
Ljubazni gospodin Mandarić odveo nas je u Cap Aureo, restoran visoke kuhinje, gdje smo zatekli Jeffreya Vellu i Petru Jelenić u akciji. Vella je odgovoran za rad ukupno 96 kuhara u raznim Parkovim restoranima (riblji još nije proradio ), dok je Jelenić zadužena za slastičarski program ovog gigantskog five star hotela.
Budući da je Cap Aureo otvoren samo za večeru, spustili smo se kat niže, s petog na četvrti, u Laurel & Berry, veliki, svakodnevni hotelsko restoran bez posebnih gastronomskih pretenzija .I tu se vidjelo koliko svakoj ozbiljnoj ugostiteljskoj organizaciji vrijedi čovjek koji zaista zna.
Gospodin Vella skupio je za Laurel & Berry niz recepata s c Mediterana i iz Istre, pa ih je reinterpretirao kroz plemenito, maštovito i lagano kuhanje. Jelovnik Laurel & Berry sadržava laganiju verziju starinskog, kremastog koktela s kozicama, pa gustu maneštru, tikvice s roštilja sa skutom, pa još klasični rižoto s pečenim vrganjima, pečenog oslića s rajčicama i tek nekoliko teških jela poput goveđih rebara.
Iz ovog zaigranog i privlačnog menija naručili smo grilane tikvice sa skutom i prešanim krastavcima, koktel s kozicama, oslića i ratatouille s jajem na oko i svježim tartufima. Koktel je bio naglašeno svjež, s puno povrća,. ali svejedno bogat. Tikvice perfektno delikatne, oslić sočan, dok su žumanjak i tartufi ratatouilleu dali sasvim novu dimenziju.
I tako se jednostavan ručak u jednostavno koncipiranom restoranu pretvorio u prilično zadovoljstvo. Vinska karta u Laurel & Berry nažalost nije dobra: njome, osobito bijelim dijelom, dominiraju bazična vina, koja uglavnom ne reprezentiraju napredniji dio hrvatske i istarske vinske proizvodnje.
Zanimljivo je, međutim, da je do slične simplifikacije došlo i u baru, koji drži desetke izvrsnih šampanjaca, ali na čaše toče samo Veuve Clicquot, bazični Moët i Pommery, što je daleko ispod ranga bilo kakvog stvarno nambicioznog five star hotela.
Najspektakularniji aspekt cijelog doživljaja u novom, raskošnom Maistrinom Parku svakako je pogled. S petog kata gdje se nalaze recepcija glavni bar i Cap Aureo, pogled se pruža od pučine preko obližnjih otoka do katedrale. Redovito dolazimo u Rovinj, dulje od trideset godina, i još nikad nismo vidjeli tako spektakularnu njegovu vizuru.
Pretpostavljamo da Vellino kuhanje u Parkovu fine dining restoranu Cap Aureo odgovara nevjerojatnim pogledima s najviše razine Grand Parka.