Virgilio Martinez nikad nije bio ziheraš, njegova filozofija kuhanja i njegovi restorani, Central u Limi s menijima podijeljenima po nadmorskim visinama, Mil na više od 3500 metara visine u Andama i novi projekt duboko u Amazoni, spadaju među najprogresivnije na svijetu.
No, Martinez se nedavno uvjerio da izvan gastro scene nisu baš svi oduševljeni njegovim idejama. Martineza su, piše Los Angeles Times, početkom svibnja priveli na losanđeleškom aerodromu LAX, kad je u Ameriku pokušao unijeti torbu s 40 vakumiranih smrznutih pirana. Martinez je trebao gostovati u restoranima Somni i Vespertine u sklopu festivala Food Bowl.
“Bio sam opsjednut idejom da donesem pirane, jer ih kuhamo u Amazoniji i u Centralu,” ispričao je Martinez novinarima, “Ljudi imaju predodžbe piranama kao o strašnim životinjama iz filmova, ali mi ih lovimo kao običnu ribu.” Kad je carinik u Los Angelesu otvorio Martinezovu torbu, pitao ga je što je unutra. “Kosti,” odgovorio je Martinez smijući se, “Meso”.
Humor je samo ubrzao njegov put u policijsku kabinu za ispitivanje. Na pitanje policajaca zašto nosi pirane u torbi, Martinez je odgovorio da “priređuje posebnu večeru s prijateljem kojega zaista poštuje i želi kuhati jelo u kojemu zaista uživa.”
Ispitivanje je trajalo punih pet sati, ali Martinez je uspio uvjeriti policajce da su pirane, iako neobične, zapravo bezazlena hrana. “Rekao sam mu da je sve od srca i pokazao mu nekoliko fotografija jela s piranama iz svoje knjige,” ispričao je Martinez. Policajac je na kraju odmahnuo rukom i pustio ga i Ameriku skupa s ribama.
Martinez zbog ispitivanja nije stigao ne večeru u Vespertine, ali je svoje pirane uspio skuhati u Somniju, u jelu od sušenih koža pirana serviranim u piraninim glavama. “Kladim se da većina ljudi nikad nisu probali pirane. Na večeri u Somniju rekao sam gostima da sam na ovo jelo potrošio pet sati i da se nadam da će uživati u njemu,” zaključio je Martinez.