Trešnje su najsezonskije od svog ljetnog voća. Sezona trešanja traje oko mjesec dana i to im diže cijenu, ali malo je takvih zadovoljstava nego na prve tople dane jesti dobre, slatke zrele trešnje. Ako negdje imate stablo trešanja, užitak je još veći. Jedini problem kad su trešnje u pitanju je zaustaviti se kad ih počnete jesti.
Kad kupujete trešnje tražite one lijepe crvene boje, napete, čvrste i suhe. Izbjegavajte mekane i ljepljive trešnje. Trešnje u hladnjaku možete čuvati do tjedan dana, a oprati ih treba neposredno prije korištenja ili serviranja. Trešnje su istodobno toliko jednostavno i raskošno voće da smo ih ove godine odlučili proslaviti raskošnim kolačima u raskošnom ambijentu.
S trima fenomenalnim ženama, slastičarkama Esplanade. Gospođe Mirjana Špoljar, Blaženka Pustaj i Ljilja Marić Rogić zaslužne su za macaronse, torte, mousseve i sav slastičarski spektakl u Esplanadinim restoranima. Zamolili smo ih da s nama podijele svoju interpretaciju sezone trešanja i dobili recepte za četiri elegantna ranoljetna deserta.
Mirjana Špoljar (za 10 osoba)
Tijesto
Umijesite tijesto, pustite da se odmori u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte i utisnite u kalupe. Ispecite i punite ukuhanim trešnjama i kremom. Dekorirajte po želji
Ukuhane trešnje
Trešnje očistite, dodajte šećer i sok pa kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre i dodajte želatinu koju ste namočili u malo hladne vode na nabubri. Punite dno kalupa i ohladite, pa dodajte kremu.
Krema
Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte preko usitnjene čokolade. Dok je još mlako, dodajte konjak
Mirjana Špoljar (za 10 osoba)
Krema
Zakuhajte slatko vrhnje i sjemenke vanilije, maknite s vatre i pustite da se vrhnje malo umiri pa prelijte preko usitnjene bijele čokolade. Dodajte maslac narezan na kockice. Dobro izmiješajte i ohladite. U prohlađeno vrhnje s čokoladom dodajte tučeno slatko vrhnje i kravlju skutu. Na kraju dodajte želatinu otopljenu na pari. Punite klupe i u sredinu svakog stavite žele od trešnje.
Žele od trešanja
Kuhajte pire od trešanja, sok od trešanja, cimet, šećer i vanilin šećer. Kad zavrije maknite s vatre i dodajte želatinu koju ste stavili u malo hladne vode da nabubri. Ulijte u pleh i pustite da se ohladi. Izrežite željeni oblik, sve dobro ohladite i dekorirajte po želji.
Podloga od prhkog tijesta
Tijesto umijesite i ostavite dase odmori 30 minuta. Razvaljajte i režite u željeni oblik.
Blaženka Pustaj
Biskvit
Punjenje
Kalupe premažite rastopljenim maslac. Stavite ih na papir za pečenje izrezana na kvadrate pa u pleh. Maslac rastopite na pari i dodajte čokoladu. Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Lagano umiješajte maslac s rastopljenom čokoladom i dodajte brašno.
Trešnje ukuhajte sa smeđim šećerom, vanilijom i cimetom. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i napunite kalupe do pola. Dodajte 1 žlicu ukuhanih trešanja da napunite kalupe do kraja. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva. Preostale ukuhane trešnje sameljite u blenderu. Na tanjur stavite 2 žlice umaka, kolač i dovršite šećerom u prahu.
Ljilja Marić Rogić
Podloga od keksa
Istucite bjelanjak sa šećerom, dodajte žumanjak i na kraju brašno. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i napravite piškote. Prije pečenja pospite šećerom u prahu i pecite 15 minuta na 170 stupnjeva. Ohladite i sameljite. U mljevene piškote +dodajte otopljeni maslac i utisnite ih u kalup.
Krema
Zagrijte vrhnje, prelijte preko bijele čokolade, pustite da se ohladi. Smjesu izradite mikserom i dodajte mascarpone. Gotovom smjesom punite tortice od piškota.
Dekoracija
Preljev
Pomiješajte i stavite kuhati. Trešnje složite na kremu i pomoću kista premažite preljevom.