Na sinoćnjoj gala večeri u Alhambrinom restoranu Alfred Keller, dugogodišnji Lafiteov glavni enolog Charles Chevallier odlučio je postaviti minu u jelovnik. Chevallier je, naime, usred petoslijednog menija, uz polusirovo pečenu tunu s lisičicama i mladim graškom, servirao Chateau Rieussec iz 2001.godine.
Chateau Rieussec čuvena je vinarija iz Sauternesa, predjela Bordeauxa poznatog po slatkim vinima punim botritisa. Rieussec sadrži prosječno 120 do 140 grama neprevrelog šećera. Moramo priznati da nam nikada nitko nije natočio nešto tako slatko uz tunu. Još nas je više iznenadilo što nam se kombinacija svidjela.
Rieussec je svojim moćnim, glicerolnim tijelom obložio tunu svilenkastim slojem prepunim začinsko voćnih nijansi, slatkoća se zanimljivo poigravala s jakim ribljim okusom tune ali nije dominirala, dok je visoka kiselina rezala tuninu masnoću i čistila nepce.
U čemu je tajna uspjeha ovog ekstraneobičnog wine pairinga? U masnoći. Slatka vina idu fenomenalno uz foie gras, a gusja jetra spadaju među najmasniju hranu na svijetu. Slatka vina idu odlično uz vrlo masne sireve poput roqueforta ili stiltona. Plavoperajna tuna prilično je masna riba. Pa se slatko, gusto vino velikog tijela s naglašenom kiselinom kao što je Rieussec iz 2001.godine, jako fino složilo s crvenkastim tuninim mesom.
Vrlo rado bismo ponovili ovu kombinaciju, koja pokazuje da velika desertna vina nisu samo za deserte. Gala večera na mirisnoj terasi restorana Alfred Keller koju je skuhao novi Alhambrin chef Francuz Thomas Brasleret, počela je s puno šampanjca Barons de Rothschild i s kamenicama u emulziji od limete.Slijedili su kvarnerski škampi sa šparogama, tuna, pa biftek s gusjim jetrima, uz koji smo pili apsolutno genijalni Chateau Lafite iz 1995. i to iz magnuma.
Radi se o vinu koje se nikad ne zaboravlja, ako vam je doista stalo do vina. Sočni , bogati i baršunasti L’Evangelie iz 2008. godine, koji je također poslužen uz govedinu, pomalo se izgubio kraj strogog i savršenog Lafitea, premda bi u nekom drugom kontekstu itekako došao do izražaja. Večera pod zvijjezdama lošinjskog neba završila se raznim teksturama jagoda i svježim, voćnim ružičastim šampanjcem Barons de Rothschild.