Bistrot Hemingway prvi je i jedini zagrebački restoran uređen u duhu klasičnih pariških bistroa. Vlasnici bi, zapravo, stalno trebali inzistirati na imidžu ulične pariške gostionice preseljene u centar Zagreba. Interijer Bistrota, koji je zauzeo velik dio poznatog bara Hemingway, posvećen je Brigitte Bardot, što sjajno funkcionira. Treba li Vam bilo što više nego da gledate u plakate filmova jedne od najljepših i najboljih francuskih glumica svih vremena?
Kao što je unutarnje uređenje dosljedno posvećeno kultu Brigitte Bardot (uz malo skretanja prema Ernestu Hemingwayu), tako su i vanjski stolovi, okrenuti prema Hrvatskom narodnom kazalištu, postavljeni baš kao u klasičnim starim uličnim bistroima. Bistrot se otvorio prije otprilike pola godine, s prevelikim menijem i prilično nedefiniranim kuhanjem. Novi je jelovnik znatno manji, baš kako treba, dok nam se kuhanje čini bitno preciznijim.
Na meniju, doduše, nedostaju neka od najklasičnijih jela iz žanra pariške bistrologije, poput puževa, omleta, kamenica i steak frites. S druge strane, ono što smo probali uglavnom je dobro napravljeno, i pripada velikoj knjizi klasične Bistrologije.
Cremeuse, kremasta juha od peršina s nasjeckanim lješnjacima i preprženim kruhom bila je gotovo izvrsna: precizna u teksturama, i snažna u mirisu. Pačja prsa s povrćem još su poboljšala dojam. Meso je bilo crveno ružičasto, umak je podsjećao na pravi demi glace, dok su se dugi trokuti mrkve i peršinova korijena upravo topili u ustima.
Rižoto s goveđim repom nije se pokazao jednako dobrim. Premda smo konobara pitali pripremaju li propisni rižoto od samog početka procesa kuhanja, i premda je on potvrdno odgovorio, dobili smo prekuhanu, podgrijanu smjesu riže koja nije imala nikakve veze s klasičnim rižotom. Samo je meso, međutim, bilo izvrsno, kao i čokoladna pita s trešnjama koju smo naručili za desert.
Bistrot je važan zbog dva razloga. Prvo, radi se o jedinom restoranu u gradu koji pokušava prodavati klasični pariški street food. Bistroi su, naime, predstavljali esencijalni street food dok još nitko nije koristio taj termin. Drugo, cijene u Bistrotu više su nego prijateljske.
Osim fillet mignona, ništa nije skuplje od 90 kuna. Ručak s četiri čaše vrlo dobrog Toljeva Frenchiea, čašom prosecca, juhom, dva glavna jela, desertom i tri bočice vode platili smo oko 350 kuna, što zaista jest dobra vrijednost za novac s obzirom na fenomenalnu Bistrotovu lokaciju. Bistrotu je dosta neophodan vrhunski profesionalni chef, koji će povezati inteligentan koncept restorana s preciznom izvedbom u kuhinji. Ako se to dogodi, Bistrot ima realne šanse ući u viši red zagrebačkih restorana.
Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Bistrot Hemingway, možete pogledati OVDJE.
BISTROT HEMINGWAY
Trg maršala Tita 1, Zagreb
HRANA 3/5 AMBIJENT +4/5 POSLUGA +3/5
sve kreditne kartice