Zagrebački svijet pizzeria živi dinamično i nesigurno. Prvo, u gradu radi više od 100 pizzeria. Drugo, neke poput A Posta i Kvaka, zatvorile su se prije prvog rođendana. Treće, prije samo godinu dana nije bilo Franko’s Pizza&Bara, dok je Public još bio relativno nepoznat, a Plavo sunce posve anonimno. A te tri pizzerije sada čine veći dio ove liste. Važno je reći da se ne radi o top listi najboljih pizza u Zagrebu, nego najboljih pizzeria, dakle mjesta koja prodaju pizzu, ali koja najbolje funkcioniraju kao lokali.
Franko’s, dakle, ima jako dobru pizzu, ali ona nije najbolja u gradu. Ne samo zbog očekivanih početnih problema s tijestom, nego i zato što namazi od slatkog povrća koji u nekim Frankovim pizzama zamjenjuju rajčicu, pizzu kao jelo s više od tisuću plus kalorija, čine još težom. No, Franko je najhrabriji i najzaokruženiji projekt na zagrebačkoj sceni pizzeria unatrag dugo godina.
Sastojci na pizzama su izvrsni, cijene više od 100 kuna nisu obeshrabrile goste, izbor vina i piva vrlo je dobar, kolači su među najfinijima u Zagrebu, a sasvim nam je nevjerojatno da u Franku možemo piti growers šampanjce na čaše. Franko je prva u svim elementima konzekventna gastronomska pizzeria koja je ikada radila u Zagrebu.
O’Hara i dalje peče najbolje pizze u gradu. Prekjučer smo se uvjerili da O’Hari treba dodatni zamah kako bi se vratila u fokus pažnje šire publike, ali same pizze su izvanredne.
Public je strahovito napredovao. Od nekonzistentnog tijesta i početničkih pogrešaka poput hladne pizze, pretvorio se u jednu od najpouzdanijih pizzeria u gradu. Zadnja dva puta tijesto je bilo izvrsno, kao u O’Hari, samo što bi bilo dobro da stavljaju nešto manje sastojaka na pizzu.
S druge strane, Public zna da njegovi gosti vole veliko, što je vidljivo i po golemim porcijama svih drugih jela u tom sjajno uređenom prostoru u Voltinom naselju. Moramo spomenuti i vrlo korektnu vinsku listu
Karijolina thin crust pizza i dalje je izvrsna. No , meni se uglavnom nije mijenjao desetak godina, osim što su, pametno dodali opciju malih pizza. Karijoli trebaju promjene i malo više koncentracije u servisu.
Plavo sunce jedina je pizzeria na našoj listi koja koristi električnu pećnicu umjesto krušne peći, što naravno jest ograničenje. No , pojedini nadjevi za pizzu u tom lokalu u shopping centru na kraju Gračanske ceste, toliko su gastronomski i maštoviti, da Plavo sunce moramo držati na ovakvim listama dok god ono izdrži na sceni. U Plavom suncu trenutno pripremaju pizzu s vrganjima i pizzu s namazom od šparoga, šparogama, pršutom i kulenom. Pizza s kuhanim dimljenim mesom u stalnoj je ponudi, dok se najesen veselimo pizzi s kestenima.