U očekivanju dva velika fine dining otvorenja, TheAtriuma i restorana obitelji Korak na Plešivici, rezimirali smo dosadašnja ovogodišnja važna otvorenja u Zagrebu. Nabrojali smo barem osam lokala koji definitivno jesu unaprijedili zagrebačku gastronomsku scenu.
Nav je apsolutno najmoderniji hrvatski restoran. Chef Tvrtko Šakota u Navu promovira progresivno hedonističku viziju autentične nacionalne kuhinje. Nav je, gastronomski gledajući, vjerojatno najvažniji hrvatski restoran još od uspona Pelegrinija.
Franko s je promijenio imidž i stil pizzeria u Zagrebu. Prvi smo put dobili zaista luksuznu pizzeriju, s growers šampanjcima na čaše, kompetentnom vinskom kartom, vrhunskim koktelima i najboljim kolačima u gradu. Sama pizza jako je dobra do odlična, s izvrsnim sastojcima i visokim cijenama, koje, međutim, nisu odbile goste. Franko’s je pun i zato što je iskustvo fancy restorana uveo u svijet pizzeria
S El Toro Street Foodom strogi centar Zagreba dobio je restoran sa zanimljivom i dobro pripremljenom etničkom, poglavito latino hranom, solidnim pićima, profesionalnom poslugom i šire prihvatljivim cijenama. El Toro Street Food uspješan je od prvog radnog dana.
Soi je jedan od najoriginalnijih i najzabavnijih lokala u Zagrebu, koji nam je donio duh autentičnog street fooda dalekog istoka, u modernom barskom okruženju.
Khaos Thai još je jedan primjer ultrauspješnog azijskog street fooda. Recepture su izvanredne, proteinski sastojci nažalost trećerazredni, cijene korektne, što je sve dovelo do redova koji su se pred ovim kioskom kraj Importanne Galerije stvarali cijelo proljeće.
Prva slastičarnica Roberta Hromalića jest korak natrag u usporedbi s Timeom, al je i dalje riječ o najboljim kolačima u Zagrebu ( koji se prodaju i u Franku).
Slastičarnica Ljupke Gojić i Mihaela Mikića preporodila je jedan od neuglednijih zagrebačkih kvartova. Jolie Petite zapravo je kafić s jako dobrim izborom pića i vrlo solidnim klasičnim francuskim kolačima.
Fino i vino, smješten u kaptolskom podrumu gdje se svojedobno nalazio legendarni Lopud, pošteni je, bazični restoran s par jako finih komada mesa (izvrsna janjeća pljeskavica ) i ekspertnom vinskom kartom.