Tim znanstvenika u VTT Finskom centru za tehnička istraživanja i Tehnološkom sveučilištu Lappeenranta, dovršio je studiju Hrana od struje, u kojoj su pokazali da se hrana može doslovno proizvesti iz zraka.
Znanstvenici su od ugljičnog dioksida iz zraka pomoću električne struje napravili proteinski prah koji se može koristiti za prehranu ljudi i životinja. Sistem koji koriste za to nazvali su “proteinskim reaktorom” i tvrde da ga se može koristiti svugdje gdje je dostupna struja. Iako je riječ o posve novoj tehnologiji, nadaju se da će proteinski reaktor jednoga dana biti sveprisutan stroj. “U praksi, sve su sirovine dostupne iz zraka, U budućnosti, ova će se tehnologija moći prenositi u pustinje i druga područja izložena gladi,” rekao je Juha-Pekka Pitkänen, jedan od znanstvenika koji su radili na projektu.
Jedna od alternativa na kojima rade je kućni proteinski reaktor s kojim bi ljudi mogli proizvoditi proteine kod kuće. Kažu da stvaranje proteina iz zraka zahtijeva deset puta manje energije od fotosinteze koju koriste biljke. “Dugoročno, proteini kreirani strujom mogu se koristiti za kuhanje i razne proizvode u svom izvornom stanju. Mješavina je vrlo hranjiva, više od 50 posto proteina i 25 posto ugljikohidrata,ostalo su masnoće i aminokiseline,” pojasnio je Pitkänen, “Konzistencija konačnog proizvoda moće se mijenjati pomoću organizama koji se koriste u proizvodnji.”
U svojim eksperimentima koristili su samo hranjive tvari slične onima u prirodnim gnojivima ,kako bi izbjegli zagađenje okoliša. Tehnologija još nije dovoljno efikasna za praktičnu primjenu. Stroju veličine cafe aparata treb oko dva tjedna da proizvede gram proteinskog praha. U idućoj fazi razvijat će bržu proizvodnju i fokusirati se na proteine za ishranu životinja i proteine za korištenje u prehrambenoj industriji. Studija je dio šireg projekta Neo-Carbon Energy koji se bavi razvojem energetskih sistema koji bi bili potpuno obnovljivi i bez emisija štetnih plinova.