U našem redovitom kvartovskom pregledu najvažnijih zagrebačkih restorana, pizzerija i zalogajnica, ovaj ćemo se put baviti sjevernom stranom šireg centra grada, točnije prostorom između Kvaternikova trga i Britanskog trga, sjeverno od Vlaške, Jurišićeve i Ilice, uključujući te ulice: zato na ovoj listi nema Noela ni Zinfandela, ni Carpaccia ni Nava; oni ulaze u južni dio najboljih restorana u centru. Zadovoljstvo nam je konstatirati da konkurencija dobrih lokala u širem centru Zagreba vjerojatno nikad nije bila jača. Evo liste trinaest najboljih restorana sjeverne strane središta Zagreba:
Mali Bar uzoran je gastronomski bistro s nadahnuto i precizno pripremljenom sezonskom hranom. Restoran Ane Ugarković u toliko je dobroj formi da može konkurirati (osim po izboru vina) gastronomskim bistroima u Londonu ili Parizu.
Agava je izvrstan hibrid visoke kuhinje i turističkog restorana. Belizar Miloš jedan je od najkompetentnijih zagrebačkih chefova, a Darko Lugarić jedan od najstručnijih naših sommeliera. Terasa je lijepa i udobna.
Pod zidom je sofisticirani gastronomski bistro sa sjajnim mladim chefom Juricom Jantolekom, i s jednom od boljih vinskih karti u Hrvatskoj. Ovog su nas ljeta oduševile dekonstruirane punjene paprike.
Od Hanamija nismo previše očekivali. Dapače, bilo smo blago skeptični. No, Hanami je izrastao u vrlo dobar japanski fusion restoran, s ponekim izvrsnim jelima.
Ovaj gornjogradski bistro kojeg je postavio Tvrtko Šakota i dalje priprema moderna, šarmantna jela koja nadilaze veći dio gornjogradske restoranske ponude.
Mano je klasičan veliki restoran, koji već dugo ne uspijeva uspostaviti konzistentno vrhunsko kuhanje, ali koji skoro uvijek radi s vrhunskom ribom i steakovima.
Okrugljak je jedna od velikih hrvatskih restoranskih institucija, s neusporedivom terasom i uvjerljivo najboljom mliječnom janjetinom u Zagrebu. Neka druga jela ne moraju biti dobra.
Royal India najbolji je restoran s lošim sastojcima u Zagrebu, a vjerojatno i u cijeloj zemlji. Začini i tehnike, gledamo li ih u kontekstu angloindijske i tradicionalne kuhinje, mogu biti perfektni. Izbjegavajte janjetinu i ribe.
Soi Fusion, jednom kad sastavi pravi, malo veći meni, uvrstit će se među prvih pet restorana na ovoj listi. Riječ je o jednom od najuzbudljivijih azijskih lokala ikad otvorenih u Hrvatskoj.
Marin Rendić izvrstan je chef.No, gospodin Rendić u Apetitu kuha nedovoljno ambiciozno s obzirom na njegovo znanje i talent. Šteta.
Dubravkin put, baš kao i Apetit, neophodno treba gastronomski redizajn. Vinska lista je, s druge strane, jedna od najboljih u Zagrebu.
Karijola je, uz sve naše zamjerke zbog lošeg servisa i starog jelovnika, jedna od najboljih zagrebačkih pizzeria.
Tajlandski kiosk na Iblerovom trgu kuha neobično autentičnu, skoro besprijekorno začinjenu eurotajlandsku hranu. Khaos Thai spada među najuspješnije nove lokale u gradu.