Došlo je vrijeme kestena. Na ulicama mirišu veliki maruni, i drugi, manji kesteni. Na tržnicama se prodaju sirovi kesteni, premda kumice iz zagrebačkih prigradskih naselja naslonjenih na Medvednicu tvrde da su premali i da je potrebno pričekati još četiri ili pet dana da bi postali pravi.
Kestena ima svugdje osim u zagrebačkim slastičarnama, većina kojih ovaj tjedan nisu prodavale kesten pire. Pa smo odlučili testirati kesten piree iz zamrzivača u supermarketima. S uglavnom razočaravajućim rezultatima.
Probali smo mađarski Bovita kesten pire koji košta 16 kuna za 250 grama (na akcijama se može dobiti za 10 kuna) pa Ledov kesten pire u bloku koji stoji 20 kuna, i naš inače omiljeni Ledov kesten desert sa šlagom i mrvicama čokolade, koji košta 11 kuna za čašicu od 140 grama.
Bovitin kesten pire potpuni je debakl. Ta smjesa ima pjeskovitu teksturu, kao da sadrži mljevene grahorice, vrlo blijed okus po kestenima i nesnošljivo puno šećera. Ova je mađarska tvrtka već završila u našim medijima, kad su dva njene proizvoda od smrznutog povrća povučena iz prodaje zbog zdravstvenih razloga.
Ledov kesten pire u bloku zaista ima okus po kestenima. Učinilo nam se da u nijansama prepoznajemo i nešto ruma. Tekstura je ugodno kremasta, ali je šećer toliko dominantan da ne bismo preporučili da ga koristite kao bazu za pripremu kolača od kestena. Ledov kesten desert i ove godine ostaje jedan od naših omiljenih jeftinih proizvoda iz supermarketa. Kombinacije mase od kestena i bogatog šlaga ulazi o kategoriju guilty pleasurea (riječ je o nutricionistički ubitačnom desertu) . Glavni problem Ledova kesten deserta jest da ga ponestane već o Božiću. Nadamo se, ipak, da će se svježi kesten pire narednih dana pojaviti u slastičarnama i restoranima, budući da je ponuda u supermarketima uglavnom inferiorna.