“Samoborska muštarda spada među najfinije stvari koje se proizvode u Hrvatskoj,” rekao nam je još prije par godina Jeffrey Vella, sadašnji glavni chef rovinjskog luksuznog hotela Grand Park i jedan od najboljih hrvatskih kuhara.
Skoro svatko tko se razumije u hranu ostao je impresioniran kad je prvi put probao Samoborsku muštardu obitelji Filipec. Ova izvanredna, slatko ljuta, tamnosmeđa mješavina tučene gorušice, ukuhanog mošta i začina, već je dugo zaštitni znak grada Samobora, i poslužuje se u boljim samoborskim restoranima poput Gabreka.
Samoborska muštarda daleko je najbolji kondiment ikad napravljen u Hrvatskoj i jedan od boljih umaka na bazi senfa u međunarodnoj konkurenciji. Samoborska muštarda ima samo jedan problem. U Zagrebu, udaljenom dvadesetak minuta vožnje od Samobora, ona je gotovo nedostupna.
Premda smo je viđali u katalozima pojedinih supermarketa, nikad je nismo pronašli na njihovim policama, tako da se Muštarda donedavno povremeno mogla kupiti jedino u suvenirnicama s hranom. Odnedavno, međutim, Samoborsku muštardu obitelji Filipec drži i vinoteka Vivat u Martićevoj ulici, što znači da je najbolji hrvatski kondiment napokon došao u dobar dućan u centru grada. Samoborska muštarda daleko je od jeftine. Teglica od 220 grama u Vivatu košta 60 kuna. Ali, njen prebogati, posve adiktivni okus vrijedi i više.