U novom izdanju za 2020. godinu Michelin New York prvi je put proširen na područje okruga Westchester. Tako je u vodič po prvi put ušao jedan od najvažnijih američkih restorana, Blue Hill at Stone Barns chefa Dana Barbera, 28. na listi World’s 50 Best Restaurants. To je ujedno i najveća vijest s promocije novog njujorškog Michelina.
Svih pet njujorških restorana s tri zvjezdice, Le Bernardin, Masa, Per Se, Eleven Madison Park i Chef’s Table at Brooklyn Fare zadržali su najviši status u Michelinu. Očekivalo se da će se Blue Hill at Stone Barns pridružiti toj elitnoj skupini, ali Dan Barber u vodič je ušao s dvije a ne tri zvjezdice, vjerojatno zato što Michelin kad se širi na nova područja nikad u prvom izdanju ne uvrštava restorane s tri zvjezdice.
Dan Barber jedan je od najprogresivnijih svjetskih chefova. Od novog načina obrade zemlje preko zero-waste sistema koji je među prvima ugradio u svoj restoran do razvoja banke sjemena autohtonog voća i povrća koje želi učiniti masovno dostupnim, Barber je uvelike određivao smjer u kojem će se razvijati rasprava o održivosti urestoranskoj industriji.
Blue Hill at Stone Barns otvorio je 2004. godine i impresivne dvije zvjezdice smatra rezultatom neprekidnog 15-godišnjeg rada. “Dvije zvjezdice potvrđuju da su Michelinovi inspektori, svaki put kad su bili u restoranu, vidjeli nešto od onoga što mi vidimo u sebi, i to nas oduševljava,” izjavio je Barber za Eater NY.
Činjenica da Barber godinama nije bio u Michelinu općenito se smatra jednom od većih kontroverzi američkog izdanja. Barber kaže da je sretan što je konačno uvršten. Kao chef koji je počeo kuhati u Parizu, usvojio je “golemi osjećaj poštovanja i tradicije koje je Michelin ugradio u francusku kulturu hrane.” Barnes je radio u restoranu u kojemu su zidovi bili prekriveni starim kopijama Michelinovih vodiča. “Dvadeset pet godina kasnije, i mi imamo dvije zvjezdice. Za nas to ima drugačiju težinu,” rekao je Barber. Jedan od razloga za to je i činjenica da većinu Barberova tima danas čine francuski kuhari. U samom restoranu, kako kažu, neće mijenjati ništa, ali sve će biti drugačije samim time što da sada moraju braniti dvije zvjezdice.
Jedini restoran u New Yorku koji je ove godine dobio dvije zvjezdice je Atomix Ellie i Junghyuna JP Parka, luksuznija verzija restorana Atoboy koji je proslavio talentirani korejski bračni par. Atomix je uz Jungsik, gdje je Junghyun Park počeo karijeru, jedini korejski restoran s dvije zvjezdice.
I ove godine, u Michelinovu vodiču za New York neki su gradski miljenici dobili zvjezdice, a neki su nepravedno izostavljeni. Među uvrštenima s jednom zvjezdicom su Elstela chefa Ignacia Mattosa i Four Horsemen Nicka Curtole, kao i Oxalis Nicka Russella, sva tri casual restorani s dobrim listama prirodnih vina i novim senzibilitetom, dok je među klasičnijim fine dining iskustvima zvjezdicu dobio Crown Shy bivšeg NoMadova chefa Jamesa Kenta. Le Jardinier chefa Alaina Verzerolija i Benno Jonathana Benna zaključuju listu skupljih restorana koji su dobili prvu zvjezdicu u New Yorku.
Među nepravedno izostavljenima prema mišljenju Njujorčana su Rezdora koju je otvorio bivši kuhar Osterie Francescane Stefano Secchi, restoran s tri zvjezdice u New York Timesu u kojemu se trenutno ne može dobiti rezervacija i restoran Lilia chefice Missy Robbins.
Među zapaženim gubitnica zvjezdica su Ginza Ondera koji je s dvije pao na jednu nakon što odlaska chefa Masaki Saita, i Marea chefa Michaela Whitea, dugogodišnja institucija talijanske riblje kuhinje. Iz Michelina su izbačeni Babbo Maria Batalija, Faro, Cafe Boulud Danieal Bouluda, sečuanski Cafe China, japanski Kyo Ya i indijski Junoon. Vrlo hvaljeni Adda na Long Islandu nije ušao u vodič.Eater primjećuje da od tri restorana jugoistočne azijske kuhinje u njujorškom Michelinu više nema nijednog. U Michelin se nije probio nijedan restoran iz famoznog Hudson Yardsa, novog lukzusnog kompleksa zamišljenog kao najspektakularniji food court na svijetu. Evo cijele liste Michelina za New York i Westchester 2020.