Povodom 50. obljetnice vodiča, Gault & Millau najavio je nekoliko promjena. Najveća je utemeljenje Gault & MillauAkademije, u kojoj će biti počasni chefovi, dobitnici Zlatnih toka, novog priznanja koje će vodič dodjeljivati chefovima koji su stvarali povijest francuske gastronomije, danas su na vrhuncu karijere i “ne moraju se više nikome dokazivati” kako je to na svečanosti proglašenja Zlatnih toka sažeo predsjednik Gault & Millaua Jacques Bally.
To da se chefovi ne moraju dokazivati znači da vodič više neće ocjenjivati njihove restorane. Deset izabranih chefova potpisalo je povelju Akademije, preuzimajući i neke odgovornosti poput sudjelovanja u izboru Velikih chefova sutrašnjice, jednog od popularnijih Gault & Millauovih izbora. Chefovi su se obvezali i da će braniti profesiju pred zakonodavcima i promovirati francusku gastronomiju kroz širenje znanja i demonstracije koje bude organiziro Gault & Millau.
Zanimljivo je da je među deset počasnih chefova i Marc Veyrat, chef restorna La Maison des Bois koji je u slučaju bez presedana tužio Michelin tvrdeći da su neosnovno i nekompetentno skinuli treću zvjezdicu (to je popratio i nizom javnih uvreda na račun Michelinovih inspektora). To da se najveće chefove stavi van konkurencije i oslobodi godišnjeg ocjenjivanja stara je ideja, koju su svojedobno nekio stručnjaci predlagali Michelinu, posebno nakon smrti Paula Bocusea.
Kako Michelin nije pokazao osobiti interes za izdvajanje jer vjeruju da i najslavniji restorani moraju potvrđivati kontinuitet i kvalitetu, Gault & Millau odlučio je sam proglasiti posvećenu skupinu chefova koji u njihovu vodiču praktički više ne mogu biti deklasirani. Evo koji su chefovi dobili Zlatne toke.
Među ostalim novostima, Gault & Millau je uveo Chef-d’eouvre de l’anée, Remek djelo godine, nagradu za najviše preformanse restoranskih timova. Nagrada se dodjeljuje restoranima koji u apsolutno svakom segmentu, od sale do deserata, drži najvišu razinu kvalitete. Ove godine nagradu je dobio tim Ducasseova Le Louix XV u Monaku, Dominique Lory, Sandro Micheli, Michel Lang, Claire Sonnet i Noël Bajor.
Kategorija Lancement des Itinéraires Gastronomiques, uvedena je kako bi se promovirali najbolji terroiri u Francuskoj. IG-1 oznaku dobio je potez kroz Gastronomsku dolinu od Dijona do Marseillea. Na prezentaciji novog Gault & Millau vodiča za Francusku chefom godine proglašen je Arnaud Donckele (Vague d’Or Cheval Blanc) .