Čak i ako ste puritanac po pitanju šampanjaca i pjenušaca, kokteli su sjajan način da igru podigntete na višu razinu
Teško da išta može nadmašiti dobro rashlađeni šampanjac ili pjenušac na užarenoj plaži. Dodatna pogodnost tih vrhunaravnih vina je što s njima možete nastaviti do duboko u noć; ručati, večerati i dočekati jutro…početi novi dan i doručak…Pjenušava vina su materijalizirano sunce i bezbrižnost. Rast potražnje za njima, posebno ljeti i posebno u neformalnim atmosferama plaža, klubova i velikih ljetnih festivala, potiče čitave nove segmente industrije, poput brendiranja drugih proizvoda kao da su rose šampanjci ili proizvodnje pjenušaca dizajniranih za koktele.
Čak i ako ste po pitanju šampanjaca i pjenušaca puritanci poput nas, kokteli su sjajan način da podignete svoje ljetne maratone od mjehurića na drugu razinu. Kad smo se jedne svibanjske večeri zatekli u lobiju lošinjskog hotela Bellevue, pažnju su nam s drugog kraja zgrade privukli ogromni šank osvijetljen u mraku i kretnje barmena koji je potpuno fokusirano radio iza šanka. Po njegovim kretnjama smo znali da ćemo promijeniti plan. Upoznavanje s barmenom i voditeljem bara Alto Rosso Darkom Uremovićem završilo je omanjim maratonom, koji nam je oživio entuzijazam prema koktelima. Uremovićevi su kokteli klasični, elegantni i stvaraju nepogrešivi la dolce vita osjećaj. Stoga su nam njegove recepture bile prvi izbor za ljetne koktele s mjehurićima.
LILLET ME NOW
10cl Pjenušca Šember Rose
3cl Lillet vermoutha
3cl Kauffman votke
2 dsh Lemon bittera
2 dsh sirupa od mente
Pupoljak svježe mente
Čaša za pjenušac ili čaša za cijeđeni sok
U barskoj čaši pomiješati votku, Lillet i lemon bitter. Procijediti u čašu u koju je već natočen pjenušac. Dekorirati dehidriranim limunom i svježim pupoljkom mente poprskanim prahom mljevene dehidrirane naranče.
ICE CHAMPAGNE ROSE
10 cl Veuve Clicquot Rosea
4 cl Bodren Ledeno Vino, 2012.
Svježa menta
Čaša za šampanjac
U čašu u koju je već natočen Veuve Clicquot Rose dodati Bodren Ledeno Vino i ukrasiti svježom mentom
HUGO ROYAL
10cl pjenušca Tomac Diplomat extra brut
2cl St. German Elderflower likera
4-5 listića svježe mente
1 kriška svježe limete
Čaša za vino
Priprema se direktno u čaši u kojoj se poslužuje. Prvo se ubace listići mente i iscjedi se limeta (cca 2cl soka). Preko svega ubaciti led i uliti pjenušac a zatim sirup od bazge. Dekorirati mentom i limetom